Problemen belverkeer Corneliskondre verholpen

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Dorpelingen van Corneliskondre van Boven-Nickerie die de afgelopen tijd geen of slecht telefoonbereik hadden in het gebied moeten nu geen last meer hebben. Het probleem is al verholpen in dat gebied. Dit zegt manager corporate communications van Telesur, Jennis Asraf aan de krant.

"Er is blikseminslag geweest bij die masten en dat heeft onze zenders en zonnepanelen vernietigd. Het belverkeer is snel hersteld. Ook de zonnepanelen zijn snel vervangen. Het probleem is er bij televisie uitzendingen", zegt de manager. Gervanus Api uit Tapuripa en Robert Jubitana uit Cornelsikondre hebben vorig week aandacht voor deze kwestie gevraagd bij de media.

De twee mannen hebben maandag een reis van dertien uur gemaakt, waarvan elf over water, om Paramaribo te bereiken. Zij vertelden de krant dat zij geen telefoonbereik hadden in het gebied. De mast van Telesur zou al maanden buiten gebruik zijn. Het probleem met mobiel bereik is er volgens Asraf niet meer. Er zijn deskundigen naar het gebied geweest om testen te doen en de verbinding is prima.

Digitaal televisie bereik is nog een probleem in het gebied. De zenders zijn al enkele maanden offline, omdat die uit het buitenland moesten komen. De apparatuur moest eerst vervaardigd en verscheept worden naar Suriname. De procedure duurt maanden. "Intussen zijn de zenders aangekomen maar nu blijkt dat de airstrip daar is afgekeurd. Dus is weer overmacht die wij niet in de hand hebben", aldus Asraf.

Ze zegt dat het bedrijf met de kapiteins van beide dorpen overlegt over veilige alternatieven om het materiaal naar het binnenland te vervoeren. Via de rivier zou transport heel lang duren en gevaarlijker zijn. "Maar het zal wel zo gauw als mogelijk is worden hersteld. We wachten op veilige transportmogelijkheden. De zenders zijn al in Suriname en als de airstrip niet was afgekeurd waren ze allang geplaatst", benadrukt ze.

Asraf zegt dat dinsdag bekend is geworden dat ook tv-zenders in drie andere dorpen zijn uitgevallen. Het gaat om Donderskamp, Corneliskondre en Tapuripa. Mobiel bereik op Donderskamp en Corneliskondre is niet uitgevallen bij deze storing. Alleen op Tapuripa. Daar is het bereik nog niet optimaal. Daar moeten nog meer herstelwerkzaamheden verricht worden. Er kan gebeld worden maar het bereik is niet overal goed.

Landelijk zijn de technici ook bezig alle masten te checken. Zo was er recentelijk ook een storing te Coronie die inmiddels verholpen is. Als voorzorgsmaatregel heeft Telesur extra aarding laten plaatsen bij masten waar blikseminslag problemen heeft veroorzaakt. "We hadden al gezorgd voor aarding volgens standaard voorschriften van de fabriek maar we hebben nu extra aarding gezet. Je hebt blikseminslag niet in de hand."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (11)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait