Mexico zet 15.000 krachten in aan noordgrens met VS

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Leden van de Nationale Garde hebben Cubaanse migranten gearresteerd die probeerden illegaal over te steken van Ciudad Juarez, Mexico, naar El Paso, Texas.(Foto: Reuters) next


Mexico heeft bijna 15.000 soldaten en de nationale garde in het noorden van het land ingezet om de stroom illegale immigratie over de grens naar de Verenigde Staten (VS) in te dammen, zei het hoofd van het Mexicaanse leger. Mexico heeft traditioneel geen veiligheidstroepen gebruikt om te voorkomen dat buitenlandse burgers zonder papieren het land verlaten voor de Verenigde Staten.

Foto's van gemilitariseerde politie die Midden-Amerikaanse en Cubaanse vrouwen de aangelopen dagen aan de grens  hebben gepakt, zijn bekritiseerd. Mexico probeert een golf van migranten uit andere landen die zijn territorium overschrijden te beteugelen om de Verenigde Staten tegemoet te komen. De Amerikaanse president, Donald Trump, heeft gedreigd tarieven te heffen op de exporten van Mexico naar de VS als het land niet meer doet om de migratie in te dammen.

Reagerend op weekendrapporten over hardhandige interventies door het leger, zei Luis Cresencio Sandoval, het hoofd van het leger, dat soldaten nodig waren om migratieambtenaren te helpen bij insluiting.  Naast 6.500 leden van de veiligheidstroepen die naar Mexico's zuidelijke grensgebied met Guatemala zijn gestuurd, waar veel migranten binnenkomen, was er een groter contingent in het noorden, zei hij. "In het noorden van het land hebben we een totale inzet van 14.000, bijna 15.000 eenheden tussen de Nationale Garde en het leger", vertelde Sandoval op een reguliere persconferentie. "Als we het volledig in handen hadden gelaten van het National Institute of Migration, zou het onmogelijk zijn," voegde hij eraan toe. "Daarom bieden we ondersteuning, het is een strategie die wordt gevolgd aan beide grenzen."

Met een nieuwe gemilitariseerde politiemacht gevormd uit soldaten, mariniers en federale politie, is de nationale garde  de kern van het plan van de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador om de orde te herstellen in een land dat is verstoord door recordniveaus van geweld. De strijdmacht krijgt nog steeds vorm en zal worden geleid door een gepensioneerde generaal onder leiding van het veiligheidsministerie.

Voormalige Mexicaanse nationale veiligheidsfunctionaris Gustavo Mohar zei dat de Mexicaanse veiligheidstroepen niet eerder op deze manier waren gebruikt. Hij beschreef de ontwikkeling als "triest". Mohar gaf de schuld van de verandering aan de dreigementen van Trump om tarieven op te leggen. De nationale garde zou idealiter het migratiebeleid niet moeten implementeren, betoogde hij, maar erkende dat de Mexicaanse migratieautoriteiten overweldigd waren.

Mexico stemde er op 7 juni mee in om het aantal migranten dat de grens met de Verenigde Staten bereikte aanzienlijk te verminderen binnen een periode van 45 dagen. Als dat niet lukt, heeft de regering van Lopez Obrador gezegd dat ze zal overwegen haar wetten aan te passen om te voldoen aan de eis van Trump dat Mexico een bufferzone wordt om te voorkomen dat migranten de Verenigde Staten binnenkomen.

De meeste mensen op de grens tussen de VS en Mexico zijn afkomstig uit drie Midden-Amerikaanse landen die te kampen hebben met bendegeweld en armoede: Guatemala, Honduras en El Salvador. Trump heeft gezegd dat hij initiële tarieven van 5% zal opleggen aan alle Mexicaanse goederen als de stroom van migranten niet wordt afgeremd. Het tarief kan uiteindelijk oplopen tot 25%, heeft hij gezegd.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (11)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait