Stichting KIBII dreigt locatie te verliezen

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De Stichting Kibii, gevestigd in het oude Suralco Ziekenhuis te Moengo , is de afgelopen week onaangenaam verrast met onaangekondigde bezoeken van districtscommissaris Pansa. In een persbericht medt de stichting dat de dc met de mededeling kwam dat er sprake is van een nieuw bestemmingsplan voor het gebouw en terrein.

Een tweede bezoek was met een delegatie bestaande uit de ministers van Openbare Werken en Transport en van Justitie en Politie. Hierbij heeft de DC opdracht gegeven aan twee medewerkers van Regionale Ontwikkeling deuren van het ziekenhuis open te breken waar het Contemporary Art Museum Moengo II zich bevindt. Deze ruimten zijn vanaf vrijdag tot op heden beschadigd achtergelaten.

Stichting KIBII en Tembe Art Studio hebben het terrein en gebouw in vruchtgebruik gehad van Suralco, waar zij verschillende faciliteiten heeft ondergebracht ten behoeve van de lokale gemeenschap van het district Marowijne. De stichting is zeer gebelgd, bezorgd en verbaasd over het gebeurde, vooral omdat zij met medeweten van de Staat dit gebouw inzet en gebruikt voor gemeenschap- en kunst ontwikkelingsactiviteiten, en eveneens niet op de hoogte is gesteld van dit plan van de DC en de Ministeries.

Tevens zijn de lokale- en nationale autoriteiten goed geïnformeerd dat dit gebouw al jaren dient als kunst- en cultuurcentrum voor de lokale gemeenschap. Sedert 2016 voert de dochterorganisatie 'Kibii wi koni Marron research center' onderzoeksprojecten uit met lokale en internationale instituten en academici die onderzoek doen naar en over de Marron cultuur in Suriname.

Al drie jaar fungeert Stichting KIBII als broedplaats voor creatieve jonge kunstenaars uit het gebied, waar zij leren hoe een bestaan te vinden d.m.v. hun talent. Jaarlijks worden minstens 30 jongeren begeleid door professionals voor het ontwikkelen van hun talent. De Tembe Art Studio dient als werk-atelier voor lokale en internationale kunstenaars die samen met de gemeenschap werken aan, vooral openlucht, kunstwerken. Deze kunstwerken en kunstinstallaties worden geplaatst op diverse plekken in Marowijne als stadsverfraaing en toeristische trekpleisters.

Sinds 2013 organiseert de stichting jaarlijks het grootste festival van Suriname, het Moengo Festival in samenwerking met de lokale gemeenschap en ontvangen hierbij meer dan 20.000 bezoekers gedurende 3 dagen. Dit festival zorgt gedurende de 3 dagen voor een financiële boost voor de lokale gemeenschap. 

Door deze activiteiten heeft Stichting KIBII buitenlandse partnerschappen tot stand kunnen brengen met organisaties als: de V.U.B. (Vrije Universiteit van Brussel), De Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Gemeente Koksijde (België), Prince Claus Fund te Amsterdam, CARMA in Manna (Frans-Guyana), De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en het Mondriaan Fonds.

Stichting KIBII stelt dat het gedrag van de autoriteiten erg onbehoorlijk is, machtsdronkenheid en een machtsstaat-gedrag uitstraalt en dat het ten zeerste wordt afgekeurd. Zij wenst als vruchtgebruiker betrokken te worden in gesprekken inzake  nieuwe plannen voor het onderhavige gebouw.

De Stichting KIBII vindt het belangrijk vindt dat dit gemeenschaps- en kunst-ontwikkelingscentrum voor Marowijne behouden blijft enkijkt uit naar een meer gezonde wijze van communicatie en samenwerking met de autoriteiten inzake de ontwikkeling van de jeugd, kunst en cultuur ten behoeve van het district Marowijne.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait