Moestadja: “Laatste aanpassing minimumloon SRD 8,40 wordt binnenkort gepubliceerd”

Minister Moestadja van Arbeid tijdens zijn betoog over het minimumloon. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 Juni 2019 17:45

Voor mij lezen

De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, beaamt dat de aanpassing van het minimumuurloon in het kader van de wet 2014 nog niet is doorgevoerd. De minister legde uit dat de Staatsraad het nodig vond die eerst voor te leggen aan de Sociaal-Economische Raad (SER). Dit heeft voor een kleine vertraging gezorgd, zei de minister vandaag tijdens de behandeling van de ontwerpwet houdende bepalingen over de vaststelling van het minimumloon (Wet minimumloon) in openbare commissieverband in De Nationale Assemblee. Het minimumuurloon moet aangepast worden naar SRD 8,40.

Op advies van de SER is er nu een hoger tarief voorgesteld, SRD 8,40, zonder differentiaties, dat nog moet worden afgekondigd. Moestadja gaf te kennen dat de aanpassing binnenkort in het Staatsbesluit zal worden gepubliceerd. Terwijl er hierop wordt gewacht, is het parlement gestart met de behandeling van de conceptwet minimumloon. Hij voerde aan dat het zich kan voordoen dat na de goedkeuring van de Wet minimumloon door DNA, de aanpassing van het minimumuurloon in de praktijk al wordt gehanteerd. Het is de bedoeling om in deze wet een overgangsbepaling op te nemen, waarbij wordt gesteld dat zolang deze wet niet is goedgekeurd en is aangenomen, de laatste aanpassing wordt gehandhaafd.

Moestadja legde uit dat de conceptwet minimumloon gebruikmaakt van de ervaring van de Wet minimumuurloon. Hij maakte duidelijk dat bij het behandelen van het minimumloon en uurloon er gebruik is gemaakt van de inzichten en ervaringen van de nationale commissie Vaststelling Armoedegrens en Arbeidsinspectie.

Met betrekking tot het belang van een minimumloon wordt er verwezen naar de ILO-aanbeveling no. 135 die volgens de ILO-optiek de drijfveer kan zijn om een minimumloon in te voeren. Als eerste is het vaststellen van een minimumloon een element in het algemeen beleid om armoede te bestrijden en te waarborgen dat voldaan wordt aan de behoeften van alle werknemers en hun gezinnen. Ten tweede wordt middels een minimumloon aan loontrekkers sociale bescherming geboden tegen niet acceptabele niveaus van lonen. Door criteria aan te nemen voor het vaststellen van het minimumloon, worden de minimumloonsystemen een effectief instrument van sociale bescherming van kwetsbare groepen en vormen een strategie voor de sociaaleconomische ontwikkeling.

Minimumlonen hebben niet als doel om het vrijwillige collectief onderhandelen als een middel te gebruiken om lonen hoger dan het minimum vast te stellen, te ondermijnen en evenmin de uitbreiding van deze vrijwillige onderhandelingen te schaden.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel