Geen hartoperatie voor 25-jarige zonder eigen inbreng

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Juni 2019 16:14

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De 25-jarige Svenso V. moet een urgente hartoperatie ondergaan. Maar de eigen inbreng van SRD 12.000 kan de familie niet betalen. Zolang dit bedrag niet is gestort zal de operatie niet plaatsvinden, treurt moeder Graselle. Door zijn hartkwalen is de jongeman niet in staat te werken.

Zijn linker hartkleppen zijn door de jaren heen verslechterd. Hierdoor is een lekkage ontstaan, die een vergroot hart heeft veroorzaakt. Deze kwaal kan door middel van een operatie worden verholpen. "Opereren is noodzakelijk. Bij geboorte had hij geen afwijkingen." De moeder vraagt om steun, om zodoende haar zoon, die in de bloei is van zijn leven, te redden.

De gehele operatie kost SRD 32.000. Het Staatsziekenfonds (SZF) komt in met SRD 20.000. Het resterende bedrag moet de patiënt als eigen inbreng betalen. De 25-jarige is in het bezit van een Basiszorgkaart. Dinsdag gaat hij naar de specialist voor het intakegesprek. "Ik had niet verwacht dat ik met zoveel zou moeten inkomen. Ik kwam voor een verrassing te staan."

Moeder Graselle vertelt terneergeslagen: "Ik heb mijn eigen vaste lasten. Ik heb een hypotheek af te lossen en moet naast mijn zieke zoon ook nog voor twee andere kinderen zorgen." Als het bewijs van de storting is overhandigd aan het SZF, wordt opdracht gegeven om de operatie uit te voeren.

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting geeft aan dat de familie een verzoek kan indienen bij de Algemeen Maatschappelijke Zorg van het ministerie. Uit het sociaal rapport moet blijken hoe urgent het geval is, dan zal als zodanig worden gehandeld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel