RGD-artsen om de tafel met minister Elias

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Juni 2019 14:53

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Vereniging van RGD-artsen (VRA) wordt woensdag ontvangen door minister Antoine Elias van Volksgezondheid om te praten over de vijftig Cubaanse artsen die zijn binnengehaald. Dit verneemt de krant uit bronnen binnen de medische sector. De VRA blijkt niet gelukkig te zijn met de aanvulling uit Cuba.

Het antwoord van Elias in de media op de brief van de VRA hierover wordt opgevat als een mening van de bewindsman, omdat het nog niet officieel aan de artsen is meegedeeld. Eerder zei Elias aan Starnieuws dat als de VRA van oordeel is dat er geen tekort aan artsen is, dat de arbeidsovereenkomst tussen de medici en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) nageleefd moet worden. Hierin staat dat de artsen om de drie jaar van post moeten wisselen. De RGD heeft echter geen poliklinieken in het achterland.

RGD-artsen vallen onder meer over de afstemming die er niet is geweest ten aanzien van het binnenhalen van Cubaanse artsen. Ook verneemt de krant dat studenten die tot arts worden opgeleid in het buitenland, na hun afstuderen voor twee jaar in Suriname worden bijgeschaafd bij het Huisartseninstituut. Bij de Surinaamse medische opleiding wordt praktijkervaring opgedaan in onder andere de ziekenhuizen. Wie in Suriname afstudeert als arts is verplichteen jaar voor de overheid te werken.

In de brief aan de minister noemt de VRA het binnenhalen van nog eens vijftig artsen uit Cuba 'ondoordacht en ongefundeerd'. Verder stelt de vereniging dat uit de dagelijkse praktijk "geen tekort op dergelijke schaal" is geconstateerd. "Tewerkstelling van buitenlandse collega's op onze locaties brengt taakverzwaringmet zich mee, omdat cliënten kort na bezoek aan de buitenlandse collega's door de taalbarrière toch de Surinamer consulteert."

Bij het voorschrijven van medicatie worden volgens de VRA herhaaldelijk fouten gemaakt door de buitenlandse artsen. Verder zou ook sprake zijn van een 'laag werktempo' bij de buitenlandse artsen. Al deze waarnemingen bemoeilijken een goede samenwerking met hen. Afsluitend vraagt de VRA om de tewerkstelling van deze groep Cubanen in heroverweging te nemen. De RGD-artsen hebben hun werkgebied in de kustvlakte, terwijlde Medische Zending het binnenland voor haar rekening heeft.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel