Suriname en China maken uitleveringsverdrag

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Justitiële vertegenwoordigers van Suriname en China hebben een concept-uitleveringsverdrag samengesteld. Een definitief akkoord moet het uitleveren van verdachte personen die gezocht worden door beide landen vergemakkelijken.

Het Surinaamse team werd geleid door procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday en de Chinese delegatie door Wu Haiwen, hoofd van de Chinese instantie belast met uitleveringen. Justitieminister Stuart Getrouw en de Chinese delegatieleider zijn van mening dat de werkrelatie tussen Suriname en China op justitieel gebied versterkt moet worden. Eén van de aandachtsgebieden binnen deze samenwerking is het personen- en goederenverkeer.

Tijdens een onderhoud op 3 juni tussen de bewindsman en Haiwen is gekeken hoe de samenwerking, die er al bestaat, naar een hoger niveau te tillen. Volgens Getrouw hebben Suriname en China dezelfde doelen voor ogen en zal gekeken moeten worden naar de voor- en nadelen. "Belangrijk is dat er een officiële samenwerking op justitieel gebied komt en dat het personenverkeer vlot verloopt", aldus de bewindsman.

In het conceptverdrag is ook een passage opgenomen die het mogelijk maakt om gevonniste personen aan elkaar uit te leveren. Baidjnath-Panday geeft aan dat het document aan wederzijdse autoriteiten wordt aangeboden ten einde na te gaan of het de informatie bevat die Suriname en China wensen. "Hierna moeten de landen stappen ondernemen ter ondertekening en ratificatie daarvan. Beide delegaties hebben de wens uitgesproken om na dit verdrag van uitlevering samen te zitten om te werken aan een rechtshulpverdrag in strafzaken, gecombineerd met uitlevering", zei hij verder.

Volgens de pg is het concept een raamwerk dat past in dit tijdperk, met het oog op internationale verdragen ter bestrijding van de criminaliteit. "Beide landen kunnen daarin voortgaan om verdachte personen van voornamelijk ernstige strafbare feiten op te sporen, vervolgen en berechten op elkaars territoir." Baidjnath-Panday stelde verder dat met de ervaring die Suriname heeft, het als een unicum aangemerkt mag worden dat beide landen in ruim een dag het conceptverdrag hebben kunnen samenstellen. "Op de tweede dag zijn de puntjes op de 'i' geplaatst en de verhandelingen van beide dagen vastgelegd, zodat partijen zich daarin kunnen terugvinden", aldus de pg.

Naast de pg hebben functionarissen van de afdeling Wetgeving van Juspol, vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname en medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken deelgenomen aan de besprekingen.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (5)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait