Dorpelingen Moengotapu houden na 29 jaar reünie; zij gaan voor wederopbouw

Reünie dorpelingen Moengotapu. Foto: Facebook
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 Mei 2019 07:07

Voor mij lezen

De dorpelingen van het dorp Moengotapu hebben elkaar weer na om en bij 29 jaar ontmoet na de Binnenlandse Oorlog. De meeste dorpen langs de Cotticarivier waren vernietigd en worden langzaam weer opgebouwd. Een groot deel van de dorpelingen was naar Frans-Guyana gevlucht tijdens de oorlog en de Franse overheid had de bewoners opgevangen. Sindsdien zijn zij niet teruggekeerd naar Suriname.

Om de dorpelingen weer bij elkaar te brengen, had de vrouwenorganisatie “A kisi a sa holi Moengotapu” van het dorp het initiatief genomen om een reünie te houden. De bedoeling van de reünie was om de dorpelingen weer bij elkaar te brengen alsook van gedachten te wisselen hoe zij het dorp weer kunnen opbouwen.

Alla deng sma fu a dorp gwe. Trawang long kong na foto en trawan gwe na Fransé (iedereen van het dorp is weg. Anderen zijn in de stad en anderen in Frans-Guyana) en zijn niet teruggekomen. We hebben hen weer gezien op 1 mei onlangs en dat stemt ons goed als traditioneel gezag. Ik ben blij om mijn mensen weer te zien, zegt hoofdkapitein Michel Poina van Moengotapu in gesprek met Suriname Herald.

Het is de vrouwenorganisatie die het initiatief heeft genomen om zo een dergelijke activiteit te organiseren en ik ben blij. Het was een geslaagde activiteit. “Mijn mensen moeten weer komen naar hun dorp, zodat wij gezamenlijk het dorp kunnen opbouwen.”

De mensen hoeven geen twijfels te hebben over het dorp. “Ze zijn gevlucht en hebben een vrees dat begrijpen we, maar ze moeten terugkomen, want dja deng kumba tee beri (hier is hun navelstreng begraven). We hebben veel verloren tijdens de oorlog, maar hier is ons dorp; we kunnen het niet zo laten. Het moet weer leven krijgen, vertelt de dignitaris.

Sommigen zijn al teruggekomen, maar we begrijpen wel dat het moeilijk zal zijn voor de meeste, omdat ze ergens anders al hun bestaan hebben opgebouwd. Vóór de Binnenlandse Oorlog telde het dorp meer dan tweeduizend dorpelingen en nu telt het ongeveer driehonderd inwoners.

Het dorp Moengotapu is een van de dorpen die was vernietigd tijdens de Binnenlandse Oorlog. De Binnenlandse Oorlog was in de periode 1986-1990.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel