VS stuurt 1500 extra militairen naar het Midden-Oosten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Mei 2019 05:27

Voor mij lezen

WASHINGTON - Tijdens een confrontatie tussen politieagenten en gedetineerden in Venezuela zijn 29 gevangenen omgekomen. Negentien politiemensen raakten gewond. Volgens de lokale autoriteiten gaat het om een mislukte ontsnappingspoging, maar mensenrechtenorganisaties spreken van een slachtpartij.

Volgens regeringsbronnen moeten de troepen de Amerikaanse verdediging in de regio versterken. Het gaat onder meer om ingenieurs en personeel dat raketverdedigingssystemen bemant. Het besluit markeert een koerswijziging van Trump, die eerder ontkende dat er meer militairen naar de regio moesten.

De president heeft sinds zijn aantreden de vertegenwoordigingen van het Amerikaanse leger in conflictgebieden juist teruggeschroefd. In totaal zijn er ongeveer zeventigduizend Amerikaanse militairen gestationeerd in het Midden-Oosten. De VS houdt de Revolutionaire Garde, het Iraanse militaire elitekorps, verantwoordelijk voor sabotage aan een olietanker en aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Iran ontkent de beschuldigingen. 

De situatie escaleerde begin mei toen de VS besloot oorlogsschepen, onder meer een vliegdekschip en bommenwerpers, richting Iran te sturen om het land te waarschuwen. Volgens de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton waren er aanwijzingen voor een "dreiging" in de regio.

Bondgenoten van de VS, die onder meer actief zijn in Syrië en Irak, zouden volgens hem gevaar lopen. Het Pentagon bevestigde vrijdag dat de extra troepen niet naar Irak of Syrië worden gestuurd. Trump en de Iraanse president Hassan Rouhani hebben beiden eerder gezegd geen oorlog te willen. NU.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel