'Seksstakingen, van Athene tot Alabama: kan seks de wereld veranderen?'

Shoeket logo

Bron: Ingezonden

24 Mei 2019 09:25

Voor mij lezen

"In de VS worden vrouwen steeds minder baas in eigen buik, nu de ene na de andere staat strenge abortuswetten goedkeurt. Om daartegen te protesteren stelt actrice Alyssa Milano, bekend van de #MeToo-beweging, een algemene 'seksstaking' voor. Een doeltreffende strategie, zo leert het verleden, maar valt ze moreel wel te verdedigen?" Aldus Catherine Vuylsteke in de inleiding van haar artikel op Knack.be d.d. 22 mei 2019.

De Koran over seksstaking
De Koran 4:34 zegt tegen moslimmannen: ".....En degenen (echtgenotes), van wie jullie ongehoorzaamheid (opstandigheid, agressie) vrezen, (1) wijs haar terecht (waarschuw, vermaan haar) en (2) laat haar in haar bed alleen (doe aan seksstaking) en (3) sla (tuchtig) haar. Als zij jullie dan daarna gehoorzamen, zoek geen weg (echtscheiding) tegen haar. Waarlijk, Allah is Verheven, Groot."

Een seksstaking is zo oud als de wereld en niet zelden succesvol.

1. De oude Grieken - 411 voor Christus
Rond 411 v.Chr. schreef de Griekse toneelschrijver Aristophanes - de uitvinder van de seksstaking - de komedie 'Lysistrata' naar aanleiding van de eindeloze Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta en hun bondgenoten die op dat moment bijna twintig jaar aan de gang was. In het verhaal roept Lysistrata de vrouwen van de betrokken partijen op om de liefde niet meer te bedrijven met hun mannen en minnaars. Het doel? Hen tot onderhandelingen dwingen zodat er eindelijk vrede gesloten kon worden.

2. Liberia - 2003
Ook in Liberia was het beëindigen van een 14-jarige brutale burgeroorlog het doel van de vrouwen die er in 2003 de kuisheidsgordel ombonden. Leymah Gbowee, maatschappelijk werkster en vredesactiviste, die de staking leidde, gaf toe dat die geen overweldigend effect had in de praktijk, maar dat het wel de nodige aandacht naar de tweede Liberiaanse Burgeroorlog had getrokken. Gbowee werd voor haar verdiensten in 2011 zomaar even beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.

3. Colombia - 2006
'Staking van gekruiste benen', zo heette de seksstaking die in 2006 in Pereira, Colombia georganiseerd werd. Vrouwen wilden op die manier druk uitoefenen op de bendeleden van de stad, zodat zij de wapens zouden neerleggen. Ook de burgemeester van de stad waar jaarlijks 480 moorden plaatsvonden, schaarde zich achter het plan. Een tiendaagse seksstaking leek een duurzaam effect te hebben gehad.

4. Kenia - 2009
Duizenden Keniaanse vrouwen hielden in 2009 een week lang een seksstaking uit protest tegen hun bekvechtende leiders. Ze vreesden dat de aanhoudende discussies zouden leiden tot een bloedige chaos die het land eerder al verscheurde. Na die week onthouding, werd een regering gevormd.

5. België - 2011
En dat inspireerde de socialistische gynaecologe Marleen Temmerman dan weer, toen zij alle echtgenotes en vriendinnen van de regeringsonderhandelaars in 2011 - de onderhandelingen waren hun 241ste dag ingegaan - opriep om geen seks te hebben tot een akkoord bereikt was.

6. Filipijnen - 2011
Bijna vier decennia van geweld ging er voor de vrouwen uit twee dorpen op het eiland Mindanao wat over. Door aanhoudende gevechten konden vrouwen niet veilig langs de lokale wegen reizen. In een kleermakersbedrijf besloten ze over te gaan tot een seksstaking tot de wegen weer toegankelijk werden. Het trucje heeft wel gewerkt: enkele weken later waren de wegen weer veilig begaanbaar.

7. Togo - 2012
De vrouwen van de kleine Afrikaanse staat wilden een hele resem doelen bereiken aan de hand van een nationale seksstaking: mensenrechten verbeteren, martelingen tegengaan, persvrijheid nastreven. Een seksstaking kon al die problemen echter niet oplossen.

8. Verenigde Staten - 2012
Toen contraceptie in de VS onder vuur kwam te liggen, wilden de vrouwen van de 'Liberal Ladies who Lunch' het heft in eigen handen nemen door van 28 april tot 5 mei een seksstaking te organiseren. Op die manier wilden ze de bevolking duidelijk maken dat contraceptie er voor vrouwen en mannen is, 'omdat mannen van vrouwen houden die hun eigen keuzes kunnen maken', zo schreef de Huffington Post.

9. Japan - 2014
In Tokio dreigde een groep vrouwen ermee met geen enkele man te slapen die voor een politicus stemde die er conservatieve ideeën over gender op nahield. Het ging over Yoichi Masuzoe, een erg populaire kandidaat bij de gouverneursverkiezingen.

10. Oekraïne - 2014
Noch de protesten in Oekraïne, noch de vele pogingen van de Verenigde Staten en de Europese Unie konden Rusland ervan weerhouden het Oekraïense schiereiland de Krim te annexeren. Een groep Oekraïense vrouwen besloot het over een andere boeg te gooien en riep, in plaats van tot de zoveelste economische sanctie, op om seks te ontzeggen aan Russische mannen.

Bron: Knack.be d.d. 24 okt. 2014, link

Ahmad Jhawnie

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel