Bestuurkundige Boldewijn: CBvS heeft gefaald in kwestie SPSB

August Boldewijn. Beeld: ABC
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 Mei 2019 00:00

Voor mij lezen

Bestuurskundige August Boldewijn zegt in gesprek met Suriname Herald dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gefaald heeft in de kwestie van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Volgens de Bankwet van 1958 is de moederbank bij wet verplicht om alle financiële instellingen aan een controle te onderwerpen. Hij kan zich niet voorstellen dat de bank deze malversaties niet heeft kunnen ontdekken om in een heel vroeg stadium aan de bel te trekken.

Hij noemt de situatie rondom de SPSB een zwaar hoofd. Suriname zit op dit moment al internationaal onder een bepaalde druk, omdat 19,5 miljoen euro vastzit in Nederland. Voor nu weten we nog niet wat de status van dit geldbedrag is, of we het terugkrijgen of niet. Aan de andere kant zien we ook een valutakoers die niet tegen te houden is, merkt hij op. Naar zijn zeggen zullen investeerders niet in ons land investeren.

Hij is blij met het aangekondigde onderzoek en hoopt dat zaken eerlijk onderzocht zullen worden.

De bestuurskundige legt verder uit dat we niet uit het oog moeten verliezen dat de gelden waarmee men gesjoemeld heeft, gelden zijn van de hardwerkende burgers in dit land. “Dat geld is niet uit de lucht gevallen.” Mensen hebben heel hard voor hun geld gewerkt, voert hij aan. Hij betreurt de situatie bij de SPSB.

Deze zaak moet niet met een korreltje zout worden genomen. Hij pleit daarom voor een diepgaand onderzoek. Ook zegt hij dat dit weer een bewijs is dat er een loopje wordt genomen met het volk. Dit soort dingen kunnen we niet hebben in Suriname, aldus Boldewijn.

President Desi Bouterse had afgelopen donderdag tijdens een persconferentie aangegeven dat, indien zaken daadwerkelijk verkeerd zijn gegaan bij de SPSB, er daar consequenties aan verbonden zijn.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel