Vervolg Suripop-workshop liedteksten schrijven

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Mei 2019 22:51

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Al langer dan vijf jaren organiseert de Stichting ter Bevordering van Kunst en Kultuur in Suriname workshops liedteksten schrijven voor zowel nieuwe als ervaren componisten. Dit is volgens Ernesto van Dal, musical director van Suripop XXI, vooral om de kwaliteit van de ingezonden liedjes weer op niveau van de beginjaren van Suripop te krijgen.

Over de belangstelling van de workshops is de musical director heel erg tevreden. Eind april ging de eerste sessie in het schrijven van een goede tekst van start. "We hebben een volle bak gehad, waarbij de deelnemers richtlijnen van de Schrijversvakschool Paramaribo hebben gehad hoe ze een pakkende tekst kunnen samenstellen, waardoor je mooie teksten krijgt", zegt Van Dal.

Bij de tweede workshop zal hij de deelnemers technische handvaten geven om het lied dat ze hebben geschreven, muzikaal aan te kleden. "In geen geval zetten we het lied voor de deelnemers in elkaar, dat moeten ze zelf doen", benadrukt hij. Dat liedjes de laatste jaren simpel klinken, logt vermoedelijk aan de tijdgeest. "Vroeger had je muzikanten nodig om een lied compleet in elkaar te zetten.

Tegenwoordig is het makkelijk met de technologische ontwikkeling, waardoor men lui is geworden", zegt hij. Sinds hij de workshops in 2014 coördineert, zijn enkele deelnemers tot de finale doorgedrongen. De workshops zijn het voorbereidingstraject in aanloop naar de inschrijving tot deelname aan Suripop XXI, die dit jaar van 1 juli tot 31 juli is opengesteld.

Volgens de muzikale regisseur doen meer nieuwe componisten mee aan de sessies. Alle deelnemers worden geacht reeds een compositie (of meerdere) voorbereid te hebben voordat ze deelnemen aan de workshops. Door de beperkte plaatsingsmogelijkheden moetenzij zich vooraf registeren. Elk sessie duurt ongeveer twee tot drie uren. Suripop XXI wordt op 1 augustus 2020 gehouden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel