Mogelijk dit jaar erkenning grondenrechten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Mei 2019 07:49

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het managementteam dat belast is met de wettelijke erkenning van de grondrechten, streeft ernaar om uiterlijk september wetsvoorstellen in te dienen bij De Nationale Assemblee (DNA) voor goedkeuring. Dat bleek donderdag in de Congreshal, tijdens een kennismakingsbijeenkomst van het managementteam en het traditioneel gezag van inheemsen en marrons.

Leden van het team en van drie technische commissies (Wetsvoorstellen, Demarcatie en Bewustwording) zijn daarbij aan elkaar voorgesteld. "Nu gaat het om het echte startschot, waarbij we het traditioneel gezag om medewerking hebben gevraagd en de consultaties zullen op gang komen. We zullen hierbij onder andere verdiepende gesprekken voeren met de dignitarissen en zullen de wetten schrijven", zegt Max Ooft, voorzitter van de commissie Wetsvoorstellen, tegen de Ware Tijd.

Volgens hem is het haalbaar om in september de wetsvoorstellen te produceren. De wetten zullen ervoor moeten zorgen dat de grondenrechtenkwestie wordt opgelost. "We gaan op papier zetten hoe de grondenrechten in de wet moeten staan. Als deze conceptwetten zijn goedgekeurd, kunnen we aantonen welke gebieden aan ons toebehoren en kan niemand zomaar in onze woon- en leefomgeving komen."

Ooft wijst erop dat in de grondwet moet worden opgenomen dat in Suriname inheemsen en tribale volken leven. Ook zullen er wetsvoorstellen komen die betrekking hebben op het traditioneel gezag, Free Prior and Informed Consent (FPIC), traditionele kennis, demarcatie en collectieve rechten.

Er zal de komende tijd hierover gesproken worden met verschillende ministeries die te maken hebben met rechten op grond, vertegenwoordigers van de mijnbouw- en houtsector, inheemse en tribale organisaties, politieke partijen, de rechterlijke macht en het bedrijfsleven. "Het moet een breed gedragen Surinaams model worden dat consistent is met het internationaal recht", aldus Ooft.

Granman Lesley Valentijn van de Matuariërs is nuchter over de plannen van het managementteam. "De mensen zijn al een tijdje bezig met de zaak en als we de handen ineenslaan kunnen we ons doel bereiken", zegt hij. Het grootopperhoofd wijst erop dat oplossing van de kwestie van grondenrechten voor zekerheid zal zorgen bij binnenlandbewoners. "We zullen een titel hebben op de grond en zullen sterk in de schoenen staan, wanneer bijvoorbeeld multinationals willen werken in ons gebied", stelt Valentijn.

Ook Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), is positief gestemd. "Het doet me goed om een tijdlijn te zien die is uitgestippeld, maar ik hoop van harte dat de mensen zich daaraan houden", zegt hij. Jubitana weet dat geldgebrek voor enige stagnatie heeft gezorgd.

De VIDS-voorzitter hoopt dat dit jaar de wetsvoorstellen worden goedgekeurd in de DNA. "Als deze bij het parlement komen, zullen we met arendsogen kijken naar de assembleeleden die vóór of tegen zullen stemmen." Hij merkt op dat momenteel veel politieke partijen de dorpen bezoeken voor steun bij de komende verkiezing.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel