‘Javaanse politici geen weerspiegeling van het collectief’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - “Het gedrag van de Javaan in de politiek is niet de weerspiegeling van de gedragslijn van deze groep in het algemeen”, zegt Edward Redjopawiro cultuurkenner en afgestuurde in Javaansrecht. De wetenschapper verzekert verder dat er onder deze groep nog personen zijn die betrouwbaar en standvastig zijn. Hij legt uit dat de Javaan volgens de ‘rukun’-gedachte (harmonie) en de ‘adat’ (gewoonterecht) leeft. Dit houdt in dat ze in harmonie met hun omgeving leven. Als er verstoring hierin komt, trekt de Javaan zich terug. “Een Javaan leeft volgens normen, waarden en tradities.”

Zijn uitspraak houdt verband met de recentste ontwikkeling waarbij William Waidoe uit de fractie van Pertjajah Luhur in De Nationale Assemblee is getreden en zich heeft aangesloten bij de fractie van de NDP. Met deze stap is de discussie weer losgebarsten over de betrouwbaarheid van de Javanen in de politiek. Redjopawiro baseert zijn zienswijze op een cultureel traditioneel oogpunt en een sociaalpsychologische benadering van de politiek.

Het overloopgedrag plaatst Redjopawiro in historisch perspectief. Reeds in 1946 had Iding Soemita de regering Findley verraden om zijn ondersteuning aan de NPS te geven. Voorts hield hij de Javanen voor ze terug naar Indonesië te brengen. "Wantrouwen in de Javaanse politici bestond er al. Toen kwam Paul Somohardjo bij de NPS terecht. Vanwege persoonlijke belangen heeft 'Somo' toen een eenmansfractie gevormd."

Het overlopen binnen de politiek kan te maken hebben met onder andere de drang naar politieke status, materieel voordeel of een plek in de coalitie. "Overlopen bij deze etnische groep kan om persoonlijk en materieel belang. Bepaalde personen zijn ontvankelijk hiervoor." Toch stelt de cultuurkenner dat er onderzoek gedaan zou moeten worden naar het overloopgedrag.

Hij stelt verder dat deze etnische groep over het algemeen geduldig en tevreden is. "Wat de Javaanse partijen wel gemeen hebben, is dat ze hun cultuur voorop stellen." Hij merkt op dat de Javaanse kiezer geen vertrouwen meer heeft in Javaanse politici. "Allemaal hebben het verpest waardoor de kiezer teleurgesteld is." Ondanks Javaanse partijen regeerverantwoordelijkheid hebben gedragen, merkt Redjopawiro op dat er haast niets is verwezenlijkt voor de achterban. "Javanen stemmen niet meer traditioneel. De helft van de Javanen in DNA komen uit de gelederen van de NDP."

Socioloog en politiek-analist, Martin Schalkwijk, stelt daarentegen dat het gedrag met de rol te maken heeft die de Javaan in het verleden toebedeeld kreeg. Schalkwijk zegt dat de Javaan een wippositie had in de politiek. "Ze konden meebepalen welke groep aan de macht geholpen werd." Hij zegt dat 'Somo' in het verleden niet het goede voorbeeld heeft gegeven. Hoewel Schalkwijk geen uitspraak wil doen over de wispelturigheid merkt hij wel een trend in de politieke geschiedenis bij de Javaanse politiek. "Het gedrag komt opportunistisch over."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-11)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait