Betalingsprobleem SZF en apothekers lijkt opgelost

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Verzekerden van het Staatsziekenfonds (SZF) hoeven niet te betalen voor medicamenten bij particuliere apotheken. Dat zou vanaf woensdag plaatsvinden, indien het SZF en de Vereniging van Apothekers de plooien niet hadden gladgestreken over de achterstallige betalingen. “Het probleem is opgelost en morgen (vandaag ... red.) wordt het nog te betalen saldo gecrediteerd”, zegt Ricky Kromodihardjo, directeur van SZF, tegen de Ware Tijd.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft dinsdag het parlement meegedeeld dat de betaling in orde komt, nadat verschillende parlementariërs hierover vragen hadden gesteld. "Zien is geloven", reageert apotheker John TjongAkiet. Hij hoopt niet dat hij eind deze maand opnieuw geconfronteerd wordt met een halve betaling. Dit probleem heeft zich volgens de apotheker al eerder voorgedaan, maar de laatste zes maanden liepen de betalingen naar tevredenheid.

De apotheker heeft nu weer de indruk dat er geen duurzame oplossing is gevonden voor de kwestie. "Zonder enige melding vooraf, heeft het SZF eind april slechts 50 procent betaald van de rekeningen van de apotheken over de maand maart", zegt hij. Dit zorgt voor een domino-effect, want de apothekers kunnen op hun beurt dan geen medicamenten kopen om hun zaak te bevoorraden en het betalen van salarissen en overige kosten komen in gedrang. "Wij dienen het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening ook te betalen", zegt TjongAkiet.

De Vereniging van Apothekers gaf dinsdag in een persbericht aan dat na spoedberaad en verwoede pogingen om in gesprek te treden met de stichting SZF, op maandag is gebleken dat het SZF het beeld van gelijkwaardige partners in de zorg volkomen heeft laten varen. Tijdens een vergadering heeft een leidinggevende van de stichting toen kenbaar gemaakt dat de stichting de apotheken niet kan betalen.

"Als gevolg van de verkregen informatie en onacceptabele opstelling van het SZF, zult u als verzekerde per woensdag 15 mei tot nader orde tegen contante betaling uw medicijnen kunnen ontvangen", maakte de vereniging daarna bekend. De Apothekers wachten hun betaling intussen af.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait