'Asabina: Veel meer binnen te halen via belastingen' (deel 3)

Shoeket logo

Bron: Ingezonden

17 April 2019 09:33

Voor mij lezen

De afgelopen tijden is er erg veel ophef geweest over de in september 2018 aangenomen Wet Rij- en Voertuigenbelasting. Waarom ziet de overheid alleen autobezitters als een belasting melkkoe? Heeft de overheid geen andere bronnen van belastinginkomsten?

"Ronny Asabina, voorzitter van de BEP (coalitie) vindt het heel goed dat president Desi Bouterse ondernemerschap breed heeft belicht in zijn jaarrede, maandag (1 okt. 2018) in De Nationale Assemblee. "Wij hebben een apart gevoel voor ondernemerschap. De president heeft voorbeelden aangehaald van Surinamers die aan de basis bezig zijn met ondernemerschap. Ook heeft hij voorbeelden aangehaald die tastbaar en meetbaar zijn. Ik vind wel dat hij meer zou moeten ingaan op de inkomstenkant van de begroting. Hij heeft wel in één of meerdere zinnen aangegeven dat het voornemen is om de belastinginkomsten te verhogen," zegt de politicus.

"Ik heb het een keertje tijdens mijn parlementariërschap aangehaald, dat de regeringen die komen en gaan in dit land belastinglui zijn en ik moet helaas constateren dat ook deze regering belastinglui is. Wereldwijd zien wij dat landen die ontwikkeld zijn een belangrijk deel, de belastinginkomsten, vormen. We zien dat internationale organisaties als IDB, IMF, die komen en ze maken ons steeds meer en meer duidelijk dat het braakliggend terrein aan inkomsten groot is. Wat er moet gebeuren is dat de regering alles eraan moet doen om een gezonde basis te leggen. De toename van de belastinginkomsten zal maken dat de kloof tussen de plannen en realisatie kleiner wordt. Want steeds zien wij dat die voornemens worden uitgesproken en na afloop van die beleidsperiode, de realisatie beneden verwachting is," zegt Asabina."

Bron: Starnieuws d.d. 2 oktober 2018, link

"Ondernemers (in Nederland) komen er bij dit kabinet (kabinet Rutte III) bekaaid vanaf. Mooie woorden en beloftes krijgen we genoeg. Maar als puntje bij paaltje komt, zien we dat het MKB (Midden- en KleinBedrijf) de rekening mag betalen. Dat moet stoppen, het MKB is niet de fiscale melkkoe van het kabinet.

Ik had echt gehoopt dat dit kabinet de ondernemers eindelijk de lastenverlichting zou verzorgen die zij verdienen. De verlaging van de vennootschapsbelasting stemde mij hoopvol. Ook eerder gedane toezeggingen om de werkkostenregeling, Wet-DBA en vennootschapsbelasting te herzien kunnen volledig op mijn steun rekenen. Maar wie de Miljoenennota en de Begroting er nog eens goed op naleest moet toch concluderen dat er, onder de streep, van verlichting geen sprake is. [.....]

Ik ben teleurgesteld dat dit kabinet de ondernemer ziet als een fiscale melkkoe. Blijkbaar wordt gedacht dat bij de ondernemer nog wel wat ruimte is om geld te halen."

Aldus Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL).

Bron: ThePostOnline d.d. 10 oktober 2018, link

'VSB zal niet meer deelnemen aan Tweede Decent Work Country Programma' De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) constateert reeds geruime tijd, dat gerechtvaardige belangen en wensen van het bedrijfsleven achteloos terzijde worden geschoven, waardoor bedrijven niet gericht kunnen werken aan de verbetering en verhoging van de productie van goederen en diensten ondermeer om te exporteren. [.....]

De VSB heeft derhalve na ampel beraad besloten om niet langer te participeren aan het proces om te geraken tot een Tweede Decent Work Country Programma en zal heden dan ook niet participeren aan de validation meeting van dit document.

De VSB betreurt dat het gedwongen is geworden om deze stap te ondernemen, maar kan niet langer toezien, dat belangen van het bedrijfsleven ernstig geschaad worden, omdat zij zich constructief blijft opstellen, waardoor het bedrijfsleven continu de rekening gepresenteerd krijgt en dus geconfronteerd wordt met verhoogde kosten, terwijl de verdiencapaciteit in de afgelopen periode ernstig is aangetast.

Bron: website Dagblad Suriname d.d. 11 april 2019, link

Ahmad Jhawnie

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel