COLUMN: Nikos-peiling

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

Wie de uitkomst van de peiling niet lust, kan natuurlijk gaan schermen met het ‘oranjeschap’ van Marten Schalkwijk, maar eerdere aanvallen op hem en collegaonderzoeker John Krishnadath ten spijt, hun cijfers bleken altijd vrij accuraat. Dus voor wie er baat bij heeft; verspil je adem niet aan het bekladden van de boodschapper, maar laat de peiling een wegwijzer zijn voor nog te voeren campagne.

Eerlijk gezegd, zo close had ik het op dit moment niet ingezien. Afgaande op mijn eigen kleine nattevingerpeilingen had ik aan intimi voorspeld dat de Abop en NPS de grote winnaars zouden worden van de komende verkiezingen (let wel, de grote winnaar hoeft niet de grootste te zijn, maar is wel degene die relatief het meeste vooruit is gegaan). Naar het zich nu laat aankijken lijken dat dus de VHP en Abop. Dat de NDP en VHP volgens de peiling nek aan nek gaan in Paramaribo, zal wel in beide partijcentra de fles doen ontkurken, zij het om zwaar uiteenlopende redenen.

Maar als de kaarten zo liggen als aangegeven in de Nikos-peiling, gaan we een hoogst interessante periode tegemoet. Ik moet daarbij denken aan vriend Dayanand Dwarka die zondag te gast was in De Kringen bij ABC. De man keert de VHP de rug toe, vanwege zijn overtuiging dat Chan en enkele andere toppers na de komende verkiezingen zeker zullen samenwerken met de NDP. Eerlijk gezegd was dat langere tijd ook mijn analyse. Gewoon omdat het om de macht gaat en mijn huis-tuin-en keukenpeiling deed niet bevroeden dat de NDP zo zwaar zou terugvallen.

Maar terugkomend op Dwarka, tijdens het programma vroeg collega Giwani nog nadrukkelijk als zijn actie niet voorbarig was, omdat alle moves ten spijt, Chan& Co weleens een ander pad op zouden kunnen gaan. En dan zou het principieel opstappen van Dwarka weleens eens misser van jewelste kunnen zijn. Nikos voorspelt nu een situatie die de pionnen op het schaakbord zwaar doen verschuiven. We mogen als burgers het Nikos bedanken voor de vroege peiling.

Het geeft ons in elk geval inzicht in bewegingen die gevoed worden door inzichten die ervaren politici kennelijk lang voor ons hadden. Of ze de bui zo zwaar zagen hangen, zullen we vermoedelijk niet weten, maar mij geeft het in elk geval inzicht in het pragmatisme waarmee Ronnie Brunswijk aan het bouwen is. Ook vertaalt het beter de tot nog toe vergeefse smeekbede van Somo aan een ieder die maar met hem zou willen samenwerken.

De 'open deur' politiek van de VHP is al voldoende beschreven. Maar waar ik stijl en echt niet geil van achterover val, is de apathische houding bij de NPS. Daar schijnen ze anders dan bijkans elke andere politieke organisatie van nog enige betekenis, nog niet te hebben ingezien dat de periode van 'dog eat dog' is aangebroken.

Je zou denken dat ze bij de Groene partij alles op alles zouden zetten om tenminste DA'91 en SPA op enige wijze in te lijven in een poging voldoende kracht te genereren om Chan zich straks achter de oren te doen krabben. Misschien ben ik net als Dwarka te vroeg, want er is nog een lange weg te gaan. Maar het Nikos heeft in elk geval een schot voor de boeg gegeven. Wie ore heeft, die hoort. Wie verstand heeft, die handelt ernaar!

rosiegeur@gmail.com

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-11)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait