Frankrijk: Notre-Dame ligt er geblakerd bij, Macron belooft herbouw

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

16 April 2019 08:41

Voor mij lezen
De enorme brand in de Notre-Dame kathedraal in Parijs, gisteren, heeft Frankrijk en de wereld geschokt. Na zo’n acht uren hadden brandweerlieden het vuur onder controle. Ze slaagden erin de hoofdklokketels en de buitenmuren te redden van instorting. De Franse president, Emmanuel Macron heeft beloofd de kathedraal het herbouwen.

De vlammen grepen in de vroege avond gretig om zich heen en braken snel door het dak van de acht eeuwen oude kathedraal. Het vuur heeft de torenspits verteerd. De torenspits viel om en werd snel gevolgd door het hele dak.

Bij hun strijd om te voorkomen dat een van de belangrijkste klokkentorens instortte, probeerden brandweerlieden ook religieuze relikwieën en onbetaalbare kunstwerken te redden. Eén brandweerman raakte ernstig gewond, terwijl twee anderen lichte verwondingen opliepen.

"Het ergste is vermeden," vertelde president Macron kort voor middernacht aan verslaggevers ter plaatse. Hij zei dat Frankrijk een campagne zou lanceren om de kathedraal te herbouwen, die wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Franse gotische kathedraalarchitectuur. Macron kondigde ook fondsenwervende inspanningen aan en deed een beroep op 'talenten' uit het buitenland om een bijdrage te leveren.

"We zullen het samen opnieuw opbouwen. Het zal ongetwijfeld deel uitmaken van de Franse bestemming en ons project voor de komende jaren ", aldus een zichtbaar aangeslagen Macron.

De hoofdstructuur van de kathedraal is ontsnapt aan complete verwoesting tegen de tijd dat het vuur onder controle was. "We zullen blijven waken over eventuele restanten van vuur en de gebieden afkoelen die nog steeds gloeiend heet zijn, zoals het houten balkenframe", zei een woordvoerder van de brandweer vanochtend in de vroege uren.

Radeloze Parijzenaren en verblufte toeristen staarden vol ongeloof toe terwijl het inferno woedde in de kathedraal, die op het ÃŽle de la Cite, een eiland in de rivier de Seine, staat en het centrum van Parijs markeert. Duizenden toeschouwers verzamelden zich op bruggen over de Seine en langs de taluds, op afstand gehouden door een politie-cordon. Sommigen zongen liturgische muziek tot laat in de nacht, terwijl anderen hun gebeden opzegden.

Symbool Frankrijk
Wereldleiders hebben geschokt gereageerd en hebben hun condoleances gestuurd naar het Franse volk. Een grote rookpluim zweefde over de stad en as viel over een groot gebied. Mensen keken ontzet toen de spits instortte en viel in de vuurzee.

Brandweerlieden vochten tegen rook en vallende druppels gesmolten lood toen ze probeerden enkele van de schatten van de Notre-Dame te redden. Een eeuwenoude doornenkroon gemaakt van riet en goud en de tuniek gedragen door Saint Louis, een koning uit de 13e eeuw van Frankrijk, werden gered, zei de top administratieve geestelijke van de Notre-Dame, monseigneur Patrick Chauvet. Maar brandweerlieden worstelden om enkele van de grote schilderijen op tijd te verwijderen, zei hij.

Het parket van de procureur-generaal van Parijs zei dat het een onderzoek naar de brand had geopend. Verschillende politiebronnen zeiden dat ze vermoeden dat de brand per ongeluk is ontstaan.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de kathedraal een 'symbool van Frankrijk en onze Europese cultuur'. De Britse premier Theresa May zei dat haar gedachten waren bij de Fransen en hulpdiensten die de 'verschrikkelijke brand' bestreden.

Het Vaticaan zei dat het vuur op het "symbool van het christendom in Frankrijk en in de wereld" schok en verdriet had veroorzaakt en zei dat het voor de brandweermannen bad.

Kunstwerken aangehouden
De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, zei ter plekke dat een aantal van de vele kunstwerken die in de kathedraal waren, was gered en veilig was opgeslagen. De kathedraal stamt uit de 12e eeuw en staat in Victor Hugo's klassieke roman 'De klokkenluider van de Notre-Dame'. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en trekt jaarlijks miljoenen toeristen.

Het is een centrum voor Franse rooms-katholieken die net als christenen over de hele wereld de Heilige Week vieren, die de dood en opstanding van Jezus markeert.
De brand in Notre-Dame heeft al aanleiding gegeven tot wervingsacties in de Verenigde Staten. In Frankrijk hebben de luxeconcerns Kering –van merken als Gucci- en LVMH van de familie Arnault al bekendgemaakt dat ze 100 en 200 miljoen doneren voor de herbouw van de kathedraal.

De kathedraal, die in 1163 gedurende een eeuw werd gebouwd, bevond zich te midden van renovaties, met enkele delen onder de steigers. Bronzen beelden waren vorige week verwijderd voor de herstelwerken.

Notre-Dame staat bekend om zijn ribgewelf, luchtbogen en verbluffende glas-in-loodramen, evenals de vele gebeeldhouwde stenen waterspuwers.
Het 100 meter lange dak, waarvan een groot deel in het eerste uur van de brand werd verteerd, was volgens de website van de kathedraal een van de oudste gebouwen in zijn soort in Parijs.

Als een centrum van het rooms-katholieke geloof, is de Notre-Dame door de eeuwen heen ook een doelwit geweest van politieke onrust. Het werd geplunderd door protestante Hugenoten in de 16e eeuw tijdens de Franse Revolutie van de jaren 1790 en werd in een staat van semi-verwaarlozing achtergelaten. Hugo's werk uit 1831 leidde tot een hernieuwde belangstelling voor de kathedraal en een grote - deels mislukte - restauratie die begon in 1844. De spil van hout en lood werd tijdens die restauratie gebouwd, volgens de website van de kathedraal.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel