Landbouw voelt impact klimaatsverandering

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
De gevolgen van klimaatsveranderingen en de impact hiervan zijn duidelijk voelbaar en zichtbaar binnen de agrarische sector. Niet alleen de tuinbouw, maar ook de grootlandbouw ervaart de gevolgen van de aanhoudende droogte. In Nickerie zijn er nog veel rijstboeren in de Middenstandspolder en Wageningen die mogen afoogsten, terwijl de najaarsoogst officieel op 1 mei begint.

Landbouw onderdirecteur Ashwin Ramdin zegt aan Starnieuws dat het om ruim 600 hectare gaat die moet worden afgeoogst. Het gaat voornamelijk om boeren die buiten het inzaaischema hebben ingezaaid. De boeren zijn gedwongen nu zelf pompen in te zetten om het weinige water uit de kanalen te kunnen betrekken voor hun arealen.

Anders zit het met de rijstboeren aan de linkeroever van de Nickerierivier. Zij hebben niet zoveel last van de droogte, zegt Ramdin. Die zijn bezig af te oogsten. De piekperiode van de oogst is inmiddels achter de rug. Zo’n 70% van de voorjaarsoogst is al binnen.

De onderdirecteur wijst erop dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij niets kan doen om de gevolgen van de droogte te verminderen. “Het is gewoon afwachten tot het regent.”

In het voorjaarsseizoen was er in Regio West -Wageningen, Nickerie en Coronie- 29.209 hectare ingezaaid, waarvan zo'n 70 procent is afgeoogst. De inzaaiperiode van het najaarsseizoen begint officieel op 1 mei en eindigt op 30 juni.

Het zaaien buiten het officiële schema leidt ertoe dat het ministerie dan speciaal voor deze groep boeren de pompen moet aanzetten voor inlaten van water. Na de inzaai is het ministerie juist bezig met revisie van de pompen van het pompgemaal Wageningen. “En kunnen we de pompen dus niet inzetten na het officieel verstrijken van het seizoen. We krijgen dan boze boeren die dan beweren dat het pompgemaal niet werkt en dat ze geen water kunnen krijgen.”

Het risico van zaaien buiten het officieel aangegeven schema houdt dus in dat de boeren zelf moeten inkomen met het verpompen van water voor hun arealen.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-13)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait