Wikileaks mede-oprichter Julian Assange gearresteerd

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

11 April 2019 17:04

Voor mij lezen
Wikileaks mede-oprichter Julian Assange is gearresteerd bij de Ecuadoriaanse ambassade in London. Assange nam in 2012 zijn toevlucht tot de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hij werd gezocht voor een seksueel misdrijf. Die zaak is intussen geschrapt. In het Westminister Magistrates Court is hij vandaag schuldig bevonden aan het feit dat hij zich niet had overgegeven aan de rechtbank.

Hij wordt nu geconfronteerd met aanklachten van de Amerikaanse federale autoriteiten. De aanklachten houden verband met een van de grootste lekken ooit van overheidsgeheimen. Het Verenigd Koninkrijk zal beslissen of Assange wordt uitgeleverd, in reactie op aantijgingen van het ministerie van Justitie dat hij heeft samengespannen met de voormalige Amerikaanse inlichtingenanalist, Chelsea Manning, om geclassificeerde gegevensbestanden te downloaden.

Hij kan maximaal vijf jaar krijgen in de Amerikaanse gevangenis als hij wordt veroordeeld voor samenzwering om computerintrusie te plegen. De advocaat van Assange, Jennifer Robinson, zei dat ze het uitleveringsverzoek zouden bestrijden. Ze zei dat het een "gevaarlijk precedent" schiep waarbij elke journalist geconfronteerd kan worden met Amerikaanse aanklachten voor het "publiceren van waarheidsgetrouwe informatie over de Verenigde Staten."

Ze zei dat ze Assange in de politiecel had bezocht waar hij aanhangers bedankte en zei: "Ik heb het je gezegd." Assange had voorspeld dat hij zou worden uitgeleverd aan de VS als hij de ambassade zou verlaten.

Na zijn arrestatie werd de 47-jarige Australische staatsburger naar een centraal politiebureau in Londen gebracht waar hij voor de rechtbank verscheen. Gekleed in een zwart pak en een zwart poloshirt zwaaide hij naar de publieke tribune en stak een duim omhoog. Hij pleitte niet schuldig aan de aanklacht van 2012 dat hij zich niet had onderworpen aan de rechtbank.

Districtsrechter Michael Snow die hem schuldig bevond, zei dat het gedrag van Assange 'het gedrag was van een narcist die niet verder kan gaan dan zijn eigen zelfzuchtige interesse'. Hij stuurde Assange naar Southwark Crown Court voor de veroordeling, waar hij 12 maanden gevangenisstraf kan krijgen. De rechtbank hoorde ook dat hij tijdens zijn arrestatie op de ambassade in bedwang moest worden gehouden en dat hij riep: "Dit is onwettig, ik ga niet weg."

Assange richtte in 2006 Wikileaks op met als doel het verkrijgen en publiceren van vertrouwelijke documenten en afbeeldingen. De organisatie bereikte vier jaar later de krantenkoppen toen ze beelden openbaarde van Amerikaanse soldaten die burgers doodden uit een helikopter in Irak.

De voormalige Amerikaanse inlichtingenanalist Chelsea Manning werd in 2010 gearresteerd wegens het bekendmaken van meer dan 700.000 vertrouwelijke documenten, video's en diplomatieke kabels naar de anti-geheimhoudingswebsite. Ze zei dat ze dat alleen deed om debatten over buitenlandse politiek aan te wakkeren, maar Amerikaanse functionarissen zeiden dat het lek levens in gevaar bracht.

Ze werd in 2013 schuldig bevonden door een krijgsraad. Ze werd veroordeeld voor onder andere spionage, maar haar gevangenisstraf werd later omgezet. Manning is onlangs gevangen gezet omdat ze weigerde te getuigen vóór een onderzoek naar de rol van Wikileaks bij het openbaren van de geheime bestanden.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel