Ambassadeurs Jones en Hew A Kee hebben speciale focus

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

11 April 2019 02:19

Voor mij lezen
Gardelito Hew A Kee zal geen bezoldiging ontvangen als niet-residerend ambassadeur van Suriname in Servië. Dit zegt minister Yldiz Pollack-Beighle desgevraagd aan Starnieuws. President Desi Bouterse heeft Hew A Kee en Ebu Jones woensdag beëdigd tot buitengewoon gevolmachtigde ambassadeurs. Jones heeft als standplaats Guyana. Bouterse zegt dat Suriname met deze landen decennialang diplomatieke betrekkingen onderhoudt. “En met uw beëdiging wordt een hernieuwde impuls gegeven die verder uitvoering zal geven aan gemaakte afspraken”.

De president vroeg de diplomaten bijzondere aandacht om activiteiten te initiëren en buitenlandse investeringen aan te trekken die kunnen bijdragen aan het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen. “Tevens dient u tot taak om structurele, politieke en economische analyses aan ontwikkeling in het toegewezen gebied te presenteren aan uw hoofdkwartier, en tijdig signalering te doen van nieuwe en opmerkelijke feiten en omstandigheden”.

Grenskwestie
De president heeft aan Jones meegegeven dat de focus gelegd moet worden op het bereiken van een duurzame regeling over de ontstane grenscontroverse. “In dit verband zijn er bilaterale overeenkomsten als wel overige belangrijke afspraken gemaakt waar beide landen zich aan moeten houden,” zegt de president. Hij geeft aan dat Suriname hieraan zal blijven vasthouden ter behoud van de conditie van ‘vrede en vriendschap’ voor dit grensconflict. Verdere prioriteit verdient de samenwerking met name op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, milieuaspecten en toerisme. Intensivering van economische en handelsactiviteiten met het oog op de aardolie industrie. Ook zijn de landbouwsector en de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit aangekaart door de president.

Jones geeft aan dat zijn benoeming een bekroning is waar hij alle jaren voor gewerkt en geïnvesteerd heeft. "Als ambassadeur ben je een verlengstuk van de regering, wij gaan dat beleid van de regering verder uitvoeren. De president is wat dat betreft duidelijk. Laten we samen werken aan datgene wat ons bindt en wanneer je daar bent ga je kijken, dan creëer je een betere basis om hetgeen te tackelen wat ons scheidt.” Hij benadrukt het belang van het leven in vrede met de buren. Suriname gaat kijken naar Guyana dat wat betreft de olie en gas industrie, ervaring heeft. Er zal gekeken worden hoe toeleveringsbedrijven voet aan grond kunnen krijgen in Guyana voor ondernemers die daar willen meeliften.

Servië
Met Servië zijn er in 2018 verschillende intentieverklaringen getekend. “Hiermee is een solide basis gelegd voor de verdere verdieping van samenwerking op diverse gebieden zoals energie, toerisme en ICT,” zegt Bouterse. Hij geeft aan dat er uitvoering gegeven moet worden aan de gemaakte afspraken waarbij rekening wordt gehouden met de wederzijdse belangen.

“Achter de schermen ben ik al lang met Servië bezig. Het is bekend dat er nu 15 medische studenten daar zijn. Een van de dingen waarvoor ik me hard ga maken is continuïteit daarvan,” zegt Hew A Kee. Hij geeft aan dat gekeken zal worden om meer studenten naar Servië te krijgen met name voor de landbouwsector en ICT, omdat dit land heel sterk hierin is. Ook zal hij proberen structuur te brengen in Serven die hier reeds zijn en bedrijven proberen op te zetten, zodat Suriname de meeste voordelen eruit kan halen. “We hoeven niet alleen te kijken naar markten die we kennen,” zegt de kersverse ambassadeur. Er wonen in Servië meer dan 11 miljoen mensen. Er is daar een markt weggelegd voor de export van onze producten, haalt hij aan. Hij zal daarom de mogelijkheid bekijken om een betere prijs te krijgen voor zaken die daar schaars zijn.

Minister Pollack-Beigle zegt aan Starnieuws dat zowel Jones als Hew A Kee vanwege hun opleiding, jarenlange inzet en ervaring bij het behartigen van de belangen van de Republiek Suriname, benoemd zijn in dit ambt. Op de ambassade in Den Haag is momenteel Okumele Denz belast met de leiding, als tijdelijk zaakgelastigde.

De regering van Servië heeft de toezegging gedaan een diplomatieke missie te vestigen in Paramaribo. De verdere ontwikkelingen hiervan worden afgewacht. Dit geldt ook voor de benoeming van een Servische ambassadeur , zegt de bewindsvrouw.

Raoul Lith
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel