Werkgever én werknemer dragen bij voor Ouderschapsverlof

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

10 April 2019 10:35

Voor mij lezen
Uitgaande van het solidariteitsprincipe zullen alle werkgevers en werknemers bijdragen aan het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof, dat in leven wordt geroepen bij de wet ‘Bescherming Moederschap’. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft dinsdag geantwoord op vragen die Assembleeleden eerder hadden gesteld over de ontwerp. Het fonds wordt ingesteld om de in wet genoemde financiële verplichtingen van de werkgever te financieren en valt onder de minister van Arbeid.

De voornaamste taak van het fonds is het dragen van het financiële risico voor de werkgevers bij het betalen van de zwangerschaps-, bevallings- en vaderschapsuitkeringen aan de werknemers. De bijdragen van de werkgever en werknemer zijn voorlopig vastgesteld op minimaal 50% van 1% van het brutoloon van de werkgevers. Ook zal de overheid, indien nodig een bedrag storten welke zij int uit de loonbelasting. Dit moet wel op tijd worden doorgegeven aan de minister van Financiën. Minister Moestadja legt uit dat elke werknemer ongeacht geslacht, leeftijd, levensovertuiging en seksuele geaardheid zal moeten bijdragen aan het financieringssysteem. Deze bijdrageplicht duurt zolang de werknemer betrokken is in een arbeidsovereenkomst.

Niet de werknemer, maar de werkgever zorgt voor de administratieve afhandeling met het fonds en keert het loon uit. Het is bedoeling dat de aanstaande moeder zoveel mogelijk op de gebruikelijke manier haar salaris ontvangt. In een korte optelsom legt Moestadja uit hoeveel geld gestopt zal worden in het fonds. Uitgaande van een actieve beroepsbevolking in de private sector van 148.000 werknemers (exclusief de ongeveer 40.000 landsdienaren), 10.000 werkgevers en een gemiddeld maandloon van SRD 2.000, zal bij een gezamenlijke premieheffing van werkgevers en werknemers van 1% het Fonds Bescherming Moederschap op jaarbasis SRD 35.520.00 ontvangen aan premie. SRD 28.800.000 moet uitgekeerd worden aan loon aan moeders en vaders tijdens het verlof. Er zal een overschot zijn van SRD 6.720.000.

Eerder is ook de vraag gesteld hoe het vaderschapsverlof geregeld wordt in de wet en hoe de controle uitgeoefend zal worden hierop. “De werkgever zou eventueel bij misbruik van het verlof maatregelen kunnen treffen tegen de betreffende werknemers”, zegt Moestadja. Hij verwijst naar het verbod die in de wet is opgenomen. “Het is de werknemer verboden gedurende het zwangerschapsverlof, het bevallingsverlof of het vaderschapsverlof tegen betaling, in welke vorm dan ook, arbeid te verrichten”. Apart van de 7 werkdagen, het zogeheten vaderschapsverlof, komt de vader ook in aanmerking voor bijzonder verlof, wanneer de moeder tijdens het bevallingsverlof door ziekte of hospitalisatie niet in staat is de baby te verzorgen. Ook het de vader recht op de vaderschapsuitkering, dit betekent dat zijn salaris doorbetaald wordt tijdens dit verlof.

Er moeten nog enkele technische zaken aangepast worden aan de wet op basis van opmerkingen van de Assembleeleden. De vergadering werd door Assembleevoorzitter Jennifer Simons verdaagd naar donderdag. Het ligt in de bedoeling om de wet dan goed te keuren.

Yvanka Ozir-Awailame
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel