Reactie op ‘VES gaat niet zeuren...’

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

10 April 2019 04:42

Voor mij lezen
Net als de VES, willen wij, de regering ook dat alle actoren in ons land eerlijk en transparant de feitelijkheden weergeven en oprecht samenwerken aan de economische ontwikkeling van het land. Helaas wijst de praktijk uit dat bepaalde actoren bewust die feitelijkheden manipuleren.
In het artikel ‘VES gaat niet zeuren... maar gaat voor de feiten’ staat:
"Helaas lijkt het erop dat de beleidsmakers volharden in hun verkeerd economisch beleid. De regering heeft de gemeenschap de afgelopen 3 jaar doen geloven dat men druk bezig was om de zwakke onevenwichtige economie te saneren.”. Dit is een pertinente leugen.

Ik citeer, "De leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet lichtpunten in herstel van de Surinaamse economie. Vandaag is het Suriname rapport over de recente economische ontwikkelingen en beleidsvooruitzichten behandeld. De analyse betreft de periode 2016-2018 en de verwachtingen voor 2019 en erna.”. Dit staat in het artikel 'IMF-leiding erkent herstel van Surinaamse economie'. Wie is nu eerlijk, en wie is oneerlijk?

Reactie op de misvattingen
1. Hyperinflatie: Niet alleen in 1 jaar maar in 3 jaren was er sprake van hyperinflatie. In het jaar 1993 was de jaargemiddelde inflatie 143.5%, in het jaar 1994 was deze 368.5% en in 1995 was de inflatie 235.6%.

2. Devaluatie: De officiële wisselkoers volgens de Centrale Bank van Suriname was vanaf 1981 tot en met 1992 genoteerd op Sf 1.80 voor de US$. De Sf werd gedevalueerd in de volgende jaren: 1993 van Sf 1.80 naar Sf 87.02 voor de US$. In 1994 van Sf 87.02 naar Sf 419in 1996. In 1999 van Sf 406 naar Sf 995. In 2000 van Sf 995 naar Sf 2200. In 2002 naar Sf 2550 en in 2003 naar Sf 2650. In 2004 is de SRD ingevoerd waarbij alle nominale bedragen met 1000 zijn gedeeld zo ook de wisselkoers. Bij de invoering van de SRD was de wisselkoers SRD 2.75 voor de US$, welke in 2010 SRD 2.78 bedroeg. In 2011 werd de wisselkoers verder gedevalueerd naar SRD 3.35. De VES wekt de indruk alsof de grootste devaluatie tijdens een regering met een NDP-signatuur heeft plaatsgevonden. Dit is dus pertinent onwaar. Zie maar de cijfers hierboven. De grootste devaluatie heeft in 1994 tijdens een Frontregering plaatsgevonden en wel van 481.49%.

3. Overliberalisatie: De denkwijze van de VES waarvoor ik respect heb, verschilt niet veel van de kapitalistische partijen die de vereniging in bescherming probeert te nemen. Een vrije markteconomie bevordert de productie en verkoop van goederen en diensten, met weinig tot geen controle of betrokkenheid van een centrale overheidsinstelling. Nergens ter wereld is er sprake van een 100% vrije markt economie omdat het ook de taak van de Staat is om de consument te beschermen en te zorgen voor gezonde en vrije concurrentie op de markt voor productiebevordering.

4. Dat een groot deel van de beroepsbevolking bij de overheid werkt, is niet iets om trots op te zijn. Maar we mogen we wel tevreden zijn dat hun gezinnen aan het eind van elke maand een inkomen genieten waarvan zij kunnen leven. Laat me de vraag stellen, wanneer in de geschiedenis was de Surinaamse economie zo ondernemend dat er een tekort was aan personeel voor de private sector? Het antwoord is simpel. Nooit.

Ooit heeft president Venetiaan in DNA aangegeven dat wanneer de private sector geen werkgelegenheid kan scheppen voor het volk het de taak van de regering is. De private sector is nooit op een wijze ontwikkeld waarin dat moest. Hoe lang wordt er niet gesproken over diversificatie? Waarom lukt dat niet. VES moet dus niet doen overkomen alsof een overvolle overheidsapparaat een creatie is van deze regering. Dat deze regering de arbeidsplaatsen heeft behouden is wel prijzenswaardig. Laat de VES mij 1 land noemen waar alles na de sanering van het overheidsapparaat is verbeterd. Integendeel zijn er een legio aan voorbeelden waar de sociale onrust enorm toenam.

5. Bevolking betaalt de leningen niet. Deze alinea zit vol contradicties. Aan de ene kant probeert VES aan te geven dat de bevolking de leningen betaalt en aan de andere kant gaat zij van een veronderstelling uit dat er geld geleend wordt om niet-productieve banen in stand te houden. Is er door VES ooit een analyse gemaakt waarvoor er geleend wordt? Hoe het portfolio van de staatsschuld eruit ziet? Wat het multiplier effect is van verschillende infra/onderwijs/gezondheids-projecten die uitgevoerd worden? Men praat over vergroten van de verdiencapaciteit maar gaat voorbij aan alle voorwaarden die nodig zijn om diezelfde verdiencapaciteit te vergroten.

6. Het zou van goed fatsoen getuigen als de VES de boodschap van de vicepresident juist citeert. Goed fatsoen kunnen wij helaas niet verwachten wanneer de voorzitter van de VES het begrotingstekort een 'bullshit' tekort noemt en in al haar uitlatingen meer politiek dan economisch bezig is. De beleidsmakers hebben een topprestatie verricht dat de economie van Suriname de afgelopen 2 jaren bescheiden is gegroeid. De vicepresident heeft nergens aangegeven onverantwoord bezig te zijn omdat de grondstoffen in de bodem van Suriname US$ 200 plus miljard zijn. Aangegeven is dat vanwege daling van de inkomsten, de regering genoodzaakt was om te lenen. De regering heeft besloten om overheidsinvesteringen middels leningen te financieren, omdat zij weet wat de ontwikkelingspotentie van Suriname is. Wat een aanslag is op de intelligentie van de bevolking is bewust het volk misleiden door de woorden van de vicepresident uit de context te halen.

Tot slot, economie is de studie van de manier waarop inkomsten en uitgaven van een land functioneren. Het doel van elke regering is om de inkomsten te verhogen, en te bezuinigen op de onnodige uitgaven met in acht name van de welzijnsverhoging. De VES heeft een zienswijze waarbij geld verdienen belangrijker is dan het welzijn van de mens. Dit staat haaks op het sociaal beleid van de huidige regering waarbij de mens centraal staat. In sommige gevallen moeten er extra uitgaven worden gedaan om te voorkomen dat het levensonderhoud van het volk in gevaar komt.

Rajiv Ramsahai Lid van De Nationale Assemblee (NDP)


(Bron cijfermateriaal: Statistical Compendium-Centrale bank van Suriname)
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel