Cubanen demonstreren tegen dierenmishandeling

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

8 April 2019 18:24

Voor mij lezen
Honderden Cubanen hebben een mars gehouden tegen dierenmishandeling, in wat wordt beschouwd als het eerste onafhankelijke protest dat in het land is toegestaan. Activisten liepen met hun huisdieren en scandeerden leuzen terwijl ze vredig in de hoofdstad Havana demonstreerden.

Ze riepen om een ​​dierenbeschermingswet terwijl ze samenkwamen bij het graf van een Amerikaanse vrouw die wordt gezien als de grondlegger van dierenrechten in Cuba.

De eenpartijstaat heeft tot nu toe alleen door de overheid gesanctioneerde marsen toegestaan. "Deze mars markeert de voor en na de bescherming van dieren op Cuba," zei organisator Beatriz Batista. "Ik beschouw het als een historische gebeurtenis."

Anderen waren sceptischer, en de dissidente kunstenaar Luis Manuel Otero Alcantara vertelde aan persbureau Reuters dat het een show van de overheid zou kunnen zijn. "Dit stelt de overheid in staat om te zeggen 'kijk hoe tolerant we zijn'," zei hij. "Maar is het echt?"

Activisten verspreiden het doel van de mars op sociale media. In december stond de Cubaanse overheid 3G-mobiel internet toe, waar mensen ooit moesten vertrouwen op internetcafés en wifi-hotspots.

De marsen in Cuba waren tot nu toe strikt gecontroleerd door de regering en waren meestal beperkt tot demonstraties ter ere van de revolutie van 1959 of religieuze processies. Autoriteiten weigeren echter nog steeds om protesten tegen de staat toe te staan.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel