Column: Politieke Borrelpraat 554

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 April 2019 22:40

Voor mij lezen
“Weetje weetje, heren, wat betekent de afkorting ex-DDC ?’
“Weet ik veel! Jij weer met die idiote afkortingen van je.”
“Omdat je geen fantasie hebt. Ex-DDC betekent: ‘ex-Dieftige Districts-Commissaris’. Tegenwoordig is ze DM de zoveelste.”
“Ha, DM ken ik: Dieftige mini-Ster.
“Maar er worden nu opeens DNA-leden wakker, ook daar sliepen ze. Ik hoorde eentje onlangs ware dingen zeggen over ons onderwijs. Maar waarom nu opeens aan het einde van de regeerperiode? En echt, ik hoor en zie haar voor het eerst in DNA.”
“Had ze het over die leerkracht die een onhandelbare leerlinge over het erf sleepte?”
“Ach nee. De minister wil die man ontslaan, DNA ziet liever overplaatsing.”
“Maar nadat die frommeltante van RGB door Tigri Barba figuurlijk was uitgekleed,…”
“Goed zo Tigri Barba, zak het nog meer voor ze! Daarom houden ze niet van je.”
“Onderbreek me niet, want ik vind die Barba overigens maar een eenzijdige schreeuwkous, maar goed, toen tante Roline zich dus na Barba’s aantijgingen als een door Braziliaanse bijen gestoken tijger heftig begon te verdedigen, sprongen anderen met nog meer dubieuze vul-mij-en-me-familie-grondzakken op d’r nek, tot zelfs een toevallig opgedoken vernietigende passage over RGB uit het Rekenkamerrapport.”
“Dan is het alsof men haar kwijt wil, misschien omdat ze zichzelf te veel zegent, gezien haar komende oude dag, en bepaalde partijtoppers verwaarloost.”
“Terwijl wat in dat Rekenkamerverslag staat over ons gronduitgiftebeleid sinds de jaren negentig van de vorige eeuw gezegd wordt. Toen was gronduitgifte nog bij het ministerie van NH.”
“Dus die verzuchting van tante Jenny dat dat ministerie van RGB liever opgedoekt kan worden, zet geen zoden aan de dijk. Waar ga je dan het gronduitgiftebeleid onderbrengen? Weer bij NH? Of bij Justitie? Of bij Financiën?”
“Waar je deze dienst ook zet, al zou je het bij wijze van spreken bij het Bisdom Paramaribo onderbrengen, die corruptie gaat gewoon mee.”
“Dit gaat blijven zolang de overheid als Sinterklaas onze dure grond voor zowat gratis verdeelt, waarna speculanten die voor het duizendvoudige kunnen doorverkopen, net als die busvergunningen, en zodoende genoeg geld kunnen maken om flink tyuku’s aan die armenaren en politieke toppers te betalen om die gronden te verkrijgen.”
“En nu schreeuwt iedereen, voor de honderdste keer in bijkans 20 jaar, dat het gronduitgiftebeleid transparant moet worden, dat de eerste aanvrager als eerste moet worden behandeld en dan de tweede en dan de derde enzovoorts.”
“Dan ga je met dit soort mooie ordeningsplannetjes tegen de wil in van die machtige grondspeculanten. Kijk hoe ze die eerste RGB-minister in het Kabinet Bouta-1 op een smerige manier eruit hebben weten te krijgen, omdat die werkelijk iets tegen de grondspeculanten wilde doen.”
“Maar even onder ons: die Poefdraad speelt het toch steeds weer klaar om waar dan ook steeds weer geld te lenen. Die man is een ‘Wonderboy of Lening.’ Ongelooflijk!”
“Maar hoe komt de kleine man dan aan een bouwperceel?”
“Simpel, dat gaat gewoon niet meer kunnen. Die kleine man verkoopt die bijna gratis verkregen grond meestal door aan een speculant. Waar gaat die kleine man geld vinden om een huis te bouwen? Of het wordt zo een plangaplanga ghettoghetto-bouwseltje, je weet wel.”
“Klopt! Onder het mom van ‘de kleine man’ blijft dit bijna gratis grondverdelen bestaan en wie profiteren er al die jaren van? De kleine man? Ach nee man, schiet toch op.”
“De kleine man koopt zijn huis, klaargemaakt en al, bij een woningbouwvereniging die de gronden wat goedkoop van de overheid koopt, met de voorwaarde dat die zoveel procent van de huizen die hij daarop bouwt aan de kleine man verkoopt, tegen een zachte prijs en met een lening van tien tot vijftien jaar.”
“Klopt, nu moet die overheid zijn eigen grond bij particulieren terugkopen om er door derden woningen op te laten bouwen. Wat voor idioot gedoe is dit? Met ons belastinggeld worden speculanten rijk gemaakt. Jeetjemina, wat een kromgegroeide situatie is dit!”
“Dan geven alternatieve politieke partijen tijdens de Kenniskringavond een nietsnieuwszeggende presentatie weg, ik heb m’n tijd daar echt zitten verdoen.”
“Nou, ik vond die Dame Castilliafora van DeeAaah wel fief. Die moeten we echt in DNA zien te krijgen.”
”Daar ben ik met je eens, maar die domme massa stemt niet op zulke goed geschoolde dames; die vinden ze uit een soort van primitieve etnische dorpspolitiek ‘eliet”.
“Toch vind ik dat die Castillodame veel duidelijker had moeten stellen dat DeeAaah openstaat voor het samensmelten met andere politieke partijen.”
“Klopt! Ze had de aanwezige partijtjes aldaar zelfs meteen hiertoe moeten uitnodigen. Kom met iets nieuws, iets hoopvols wat kiezers trekt.”
“Dus je vindt dat zij die Stra, die lijst Lazier en die PRA uitgedaagd moesten hebben om met DeeAaah samen te smelten en de aanwezigen moeten vragen wat die ervan vonden? Inderdaad, want dan had je een opwekking en opleving van die meeting gezien.”
“En dan konden die drie nieuwen ‘en publique’ uitleggen waarom ze dat samensmelten wel of niet willen doen.”
“Inderdaad, dat zou echt breaking news zijn geweest met een enorm psychologisch effect op vele kiezers.”
“Dus dit zou dan geen pre-electorale combinatie zijn, want dat is nu via DNA niet meer mogelijk.”
“Maar by the way, ik vind dat verbieden van die pre-electorale ondingen en het invoeren van een fikse waarborgsom per politieke partij een van de beste beslissingen die DNA in de afgelopen jaren heeft genomen. Proficiat DNA!”
“Nou, geen proficiat van mij voor die laffe weglopers bij de stemming. Waardeloos gedoe!”
“Alleen vind ik dat die waarborgsom niet teruggegeven moet worden als je een of meer zetels hebt behaald. Juist zou je voor elke DNA-zetel die je haalt nog zo een bedrag per zetel erbij moeten betalen.”
“Inderdaad, want die gekozen DNA-ers met hun dubbele en vaak driedubbele salaris kunnen dit geld binnen 5 jaar ruimschoots via hun partij terugbetalen.”
“Maar intussen blijft die 19,5 miljoen euro van ons daar in Nederland vastgehouden.”
“Omdat we na een jaar nog steeds onmachtig blijven om de herkomst van dat geld aan te geven.”
“Maar die geldzending van 4 miljoen euro van de RBL die niet lang daarna ook door douane Schiphol werd vastgehouden, is binnen korte tijd wel vrijgegeven. Waarom kon dat wel?”
“O, jonge vriend in ons midden, denk toch even na. Omdat die bank tot de laatste euro in die zending kon verantwoorden. De RBL houdt zich al sinds de tijd dat de bank nog van de Canadezen was als RBC aan de internationale anti-witwaswetten.”
“Sinds het klemmen van die 19,5 miljoen euro kunnen alle Surinaamse banken zich opeens binnen een paar dagen wel aan die regels houden, maar zolang de herkomst van die 19,5 miljoen euro niet kan worden aangetoond, worden er geen US-dollars meer naar Suriname gevlogen.”
“Dan hoe gaat onze ‘Warrior Queen’, oftewel mooie Alice, met haar nieuwe partij, de Surinaamse economie dollariseren: wan dalla gi wan dalla.”
“Mooie ondoordachte aanlokking om simpele zielen blij te maken en stemmen te trekken, want tegen welke koers zullen al die miljarden SRD’s in omloop omgewisseld worden in US?”
“En je economie dollariseren kan alleen met toestemming van de Amerikaanse Centrale Bank. Dat kon bijvoorbeeld in Panama, maar hier? We kunnen onze eigen SRD niet eens goed in toom houden. Laat Alice ophouden met ‘koetkope krappen maken.”
“Klopt. Maar het is wel een goede zaak dat er streng opgetreden wordt tegen cipiers die een ontvluchte gevangene doodrammelen. Zijn we nou gek geworden in dit land? Jeetje!”
“Wan lo konkoni e plei piano; land zonder strakke leiding, zonder duidelijke moraal.”
“Daar proost ik niet op.”

Rappa
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel