Wageningen: Meerdere brandhaarden, machine graaft sleuf

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 April 2019 21:14

Voor mij lezen
De autoriteiten in Wageningen hebben vandaag geconstateerd dat er meerdere brandhaarden zijn in het zwampgebied dat zorgt voor ongerief voor de bewoners van het gebied. De eerste brandhaard bevindt zich ongeveer een halve kilometer van het woongebied in Wageningen. Districtscommissaris (dc) Nisha Kurban-Baboe van Nickerie zegt dat de zwampgraafmachine al richting eerste brandhaard is gestuurd om een sleuf te graven. Wageningen kampt al enkele dagen met dikke rookontwikkeling door de branden in het zwampgebied.

Aan Starnieuws zegt de dc dat de windrichting vandaag ietwat verlichting heeft gebracht voor het gebied. "We kunnen de brand niet blussen, maar door een sleuf te graven tussen de brandhaarden en het niet brandend gedeelte, kunnen we het probleem tot beheersbare proporties terugbrengen." In ieder geval is met medewerking van het Nationale Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en Staatsolie, de zwampgraafmachine al begonnen met werkzaamheden.

Het gaat om een uitgestrekt gebied, met droge vegetatie en verschillende brandhaarden die zorgen voor een onaangename rookontwikkeling voor Wageningen. De bijkans 3.000 bewoners in het gebied ervaren het als niet prettig, zijn wrevelig en prikkelbaar door de situatie, zegt de dc. Enkele bewoners met ademhalingsproblemen zijn behandeld in het Petronella Ziekenhuis in Wageningen. Na behandeling zijn ze heengezonden, weet de dc. Zij zegt dat de situatie niet zo alarmerend is. Ze hoopt op regen om de situatie een beetje dragelijker te maken voor de bevolking.

"Er hoeft geen acute evacuatie plaats te vinden," stelt Kurban-Baboe. "We zijn alert, maar de noodzaak daartoe heeft zich niet voorgedaan." Afhankelijk van wat de situatie morgen zal zijn, zal worden besloten of de scholen in Wageningen gesloten worden.

De dc benadrukt dat er alles wat in het vermogen van de autoriteiten ligt, wordt gedaan om de situatie te verbeteren. "Maar het droog en onaangenaam weer ligt niet in onze handen. We kunnen de droogte niet weghalen en het gaat om ontoegankelijk gebied." Ze zegt dat de Brandweer en het NCCR samen met de bestuursdienst continu bezig zijn de ontwikkelingen te volgen. Ze hoopt dat in de komende week de situatie tot aanvaardbare proporties zal zijn teruggebracht.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel