Open brief of sluiting onhygiënische restaurants

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 April 2019 04:42

Voor mij lezen
Open brief aan de voorzitter van De Nationale Assemblee Mw. Jennifer Geerlings-Simons, de minister van Volksgezondheid Z.E. Antoine Elias en Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG)

Met verbazing heb ik deze week, wederom via de officiële kanalen de verschillende Burger Informatie Centra (BIC) moeten vernemen dat de zoveelste restaurants zijn gesloten vanwege zeer onhygiënische toestanden, met duidelijk gevaar voor de gemeenschap. 'Restaurant Tweede Rijweg gesloten', 'Restaurant in Ressort Rainville gesloten', 'Restaurant in Ressor Beekhuizen gesloten'. Het lijkt wel een horrorfilm zonder einde. Het begint nu te gekke vormen aan te nemen, waarbij het steeds meer en meer erop begint te lijken alsof de eigenaren van eethuizen, restaurants en bakkerijen het niet zo nauw nemen met de hygiënische voorschriften. Is het omdat de gevolgen voor hen miniem blijven? Is het tijdelijk sluiten van zo een bedrijf genoeg, als straf? Mag de gemeenschap dan niet weten waar haar leven gevaar loopt?

Ik begrijp dat eenieder een kans verdient om te corrigeren; maar bij bepaalde eetgelegenheden is het soms meerdere keren voorgekomen dat zij op instructie van het BOG moeten sluiten. Deze krijgen binnen de korstte keren weer toestemming om open te gaan. “Zaken in orde maken, dan is alles oké”. Zo simpel? Is dat alles???

Ik denk dat het aspect van gevaar voor de volksgezondheid zwaar wordt onderschat, omdat deze bedrijven er te gemakkelijk mee wegkomen en ben dan ook de mening toegedaan dat er nu harder moet worden opgetreden, met zelfs eventuele permanente sluiting als ultiem middel of zelfs gevangenisstraffen voor het opzettelijk in gevaar brengen van gezondheid van de gemeenschap (dit kan naar mijn mening gerust gecategoriseerd worden onder 'zware mishandeling').

Hieronder enkele voorstellen om hiertegen harder op te treden (voor zover het nog niet gebeurt, en wettelijk toegestaan). Indien de wetgeving zich niet hiervoor leent, moeten dan wetten gemaakt of aangepast worden om deze maatregelen te kunnen treffen.

1. Door de daartoe bevoegde instanties met naam en toenaam laten bekendmaken welke bedrijven om hygiënische redenen zijn gesloten. Overtreders moeten niet ongestraft blijven en moeten weer hard hun best doen om het vertrouwen van de gemeenschap te winnen.

2. Publieke verontschuldigingen van de eigenaren van zulke bedrijven op/via alle soorten media t.w.: social media, kranten, televisie en radio. Hierdoor weet de gemeenschap wie zich allemaal hieraan schuldig maken, waardoor men (hopelijk) tien keren zal nadenken voordat men zich weer in zo een positie plaatst.

3. Forse boetes opleggen aan overtreders. Dit moet niet onderschat worden. Bij massale problemen door slecht of onhygiënisch eten/consumptie kunnen de gevolgen hiervan op het bord van de overheid belanden; denk bijvoorbeeld aan het moeten inspringen met het dekken van medische kosten voor zij die dat niet zelf kunnen betalen. Bij een zware salmonella uitbraak door slordigheid van zo een bedrijf kunnen al gauw 200+ mensen in een keer ernstig ziek worden.

4. De werknemers van zulke bedrijven voor een periode van 6-12 maanden (of langer) geen food handlers certificaat laten toekennen door het BOG, omdat zij hoe dan ook hieraan deels schuldig zijn. Er zijn genoeg manieren en mogelijkheden om aan de bel te trekken, zonder in problemen te komen hiervoor.

5. Bij herhaling zelfs overgaan tot het opleggen van gevangenisstraffen, voor het herhaaldelijk, opzettelijk, in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Het wordt nu tijd dat er vanuit andere instanties serieus aandacht hieraan wordt geschonken, zelfs vanuit het hoogste College van Staat; op dit moment is dit alles behalve overbodig.

Maikel L.E. Bijlhout
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel