Debat Adhin en Santokhi over presidentiële commissie

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 April 2019 18:40

Voor mij lezen
Vicepresident (vp) Ashwin Adhin heeft aangegeven dat de president het instituut is van de beleidsbepaling. Het beleid wordt volgens hem niet bepaald door een presidentiële commissie. VHP-fractievoorzitter Chan Santokhi heeft vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling zijn bezorgdheid geuit over dat instituten uitgehold worden. Ministers en de vp hebben niks te zeggen over het beleid. "De president is altijd het instituut van de beleidsbepaling. Het beleid wordt altijd daar bepaald. Hij heeft ook de executieve macht. De vicepresident is het instituut die coördinatie doet van de uitvoering van het algemeen beleid dat bepaald is op het niveau van de president. De vp voert uit," reageert Adhin tijdens een interruptie.

"Ik heb zelf gevraagd voor deze werkvorm samen met de beleidsadviseurs. Wij willen een stukje efficiency zien. Wij weten hoe moeilijk het geweest is de eerste twee jaren, 2015 en 2016. De middelen waren er niet. Wij hebben heel veel gezwoegd. In de Raad hebben ze heel veel met elkaar gevochten, alleen om middelen te krijgen voor de projecten. Nu de middelen langzamerhand weer binnenkomen, dan ga je de strategie moeten aanpassen om toch wel het maximale te halen," legt Adhin uit.

De vp merkt op dat het algemeen beleid nu wat strakker wordt gebogen zodat er toch wel wat betere resultaten gekregen worden aan de hand van het programma dat uitgezet is voor de vijf jaren. De wijziging gebeurt nergens anders dan bij de president, legt Adhin uit. "Dus deze commissie zoals geadviseerd, ook door mijzelf en de raadsadviseurs. President het zou goed zijn als u een efficiëntieslag brengt. Wij hebben wat gedefinieerd. Hij was content," zegt Adhin. Zo is de presidentiële commissie ontstaan. Het is de Raad van Ministers die de zaken verder goedkeurt. Bij de uitvoering gaat het altijd weer moeten gaan naar de Raad van Ministers waar goedkeuring plaatsvindt en middelen ter beschikking worden gesteld. De procedure is verder normaal. Het beleid uitgestippeld voor het laatste jaar vooral krijgt een strakker efficiëntieslag.

De VHP-fractieleider antwoordt hierop dat "dit het precies is wat deze regering is. Zwakke instituten. VP met respect voor uw visie. Er zijn instituten die genoemd zijn bij wet met verantwoordelijkheden. U mag wat voor persoonlijke visie en mening hebben, en u mag wat voor adviezen geven aan de president. Kom niet aan de wettelijke verantwoordelijkheid van die instituten. Als er wetten zijn over de taakomschrijving van de departementen dan is het uw taak om ervoor te zorgen dat versterkt wordt, dat het nageleefd wordt. Dat ministers zich daaraan gaan houden." Santokhi vindt dat de vp zich niet moet opstellen als een werkarm van een commissie die het beleid bepaalt op het kabinet van de president. Zo wordt meegewerkt aan afzwakking van de instituten. Er vindt structurele afzwakking plaats van de verantwoordelijkheden van de ministers.

De vp zegt dat het niet een persoonlijke visie is. Het is wettelijk zo dat de president het beleid bepaalt. De vp voert het beleid uit. De president mag beslissen om een commissie te benoemen voor de efficiëntieslag. "Wij gaan niet buiten de wet. Wij houden de instituten intact. Santokhi blijft erbij dat de verantwoordelijkheid van het beleid bij de regering ligt. De ministers zijn verantwoording verschuldigd aan de president. "Niet een president bepaalt het beleid. Wij hebben geen dictatoriaal systeem hier. Er is een regering daar. De regering bepaalt het beleid. En daar waar de president zijn eigen beleid heeft, zoals buitenlands beleid, dan is dat bij grondwet vastgesteld."
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel