WHO: Vrouwen overleven mannen overal ter wereld

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 April 2019 10:47

Voor mij lezen
De World Health Organisation (WHO) heeft vandaag in verband met Wereld Gezondheidsdag, zondag, wereldwijde gezondheidsstatistieken van 2019 vrijgegeven. Volgens deze statistieken verliezen mannen levensjaren, omdat ze geen gebruik maken van gezondheidsdiensten. Vrouwen overleven mannen overal ter wereld, maar de kloof is het grootst in rijke landen, omdat mannen minder geneigd zijn om gezondheidszorgdiensten te gebruiken en gezond gedrag aan te nemen.

Uit de World Health Statistics 2019 blijkt dat de kloof veel kleiner is in landen met lage inkomens, omdat moedersterfte meer bijdraagt aan verschillen in levensverwachting tussen mannen en vrouwen dan welke andere oorzaak dan ook. In landen met een laag inkomen sterft een op de 40 vrouwen aan moederoorzaken (maternal). Deze statistieken ondersteunen de noodzaak om de eerstelijnsgezondheidszorg te versterken om alle mensen te bereiken die behoefte hebben aan curatieve en preventieve gezondheidszorg, schrijft de Communication Office van de PAHO/WHO in Suriname in een persbericht.

Wereld Gezondheidsdag wordt elk jaar op 7 april herdacht. De nadruk ligt dit jaar op de eerstelijnsgezondheidszorg als de basis van universele gezondheidsdekking. PAHO zal het rapport dinsdag presenteren in Mexico op het PAHO Regionaal Forum met aanbevelingen over het verkrijgen van universele gezondheid. Deze gebeurtenis zal live worden uitgezonden.

Over het algemeen is er een duidelijke verbetering in de levensverwachting, schrijft de PAHO/WHO. Tussen 2000 en 2016 nam de mondiale levensverwachting bij geboorte met 5,5 jaar toe van 66,5 tot 72,0 jaar. Gezonde levensverwachting steeg van 58,5 jaar in 2000 tot 63,3 jaar in 2016. In lage inkomenslanden is de levensverwachting 17,4 jaar lager dan in landen met een hoog inkomen. Een op de twintig kinderen geboren in een land met een laag inkomen sterft vóór hun vijfde verjaardag.

Van de 40 belangrijkste doodsoorzaken dragen 35 oorzaken meer bij aan de afgenomen levensverwachting bij mannen dan bij vrouwen. In 2016 was de kans dat een 30-jarige sterft aan een niet-overdraagbare ziekte vóór de leeftijd van 70 jaar, 44% hoger bij mannen dan bij vrouwen. Wereldwijde zelfmoordsterftecijfers waren 80% hoger bij mannen dan bij vrouwen in 2016. Sterftecijfers door aanrijdingen zijn meer dan tweemaal zo hoog bij mannen dan bij vrouwen vanaf 15 jaar en sterftecijfers als gevolg van moord zijn 4 keer hoger bij mannen dan bij vrouwen.

Over het algemeen zijn mannen minder geneigd dan vrouwen om een hiv-test te doen, hebben minder kans op toegang tot antiretrovirale therapie en lopen meer kans om te overlijden aan AIDS-gerelateerde ziekten dan vrouwen. Evenzo lijken mannelijke tbc-patiënten minder geneigd om zorg te zoeken dan vrouwelijke tbc-patiënten. Voor vrouwen zijn borstkanker, complicaties bij de zwangerschap en bevalling en baarmoederhalskanker de belangrijkste doodsoorzaken die de levensverwachting verlagen vergeleken met mannen.

Het rapport van de High-Level Commission zal op 9 april 2019 beschikbaar zijn op de PAHO home page en www.paho.org/whd
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel