Nurmohamed: Suriname gaat in elkaar storten met dit beleid

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

5 April 2019 07:38

Voor mij lezen
Met dit beleid van de regering gaat volgens Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) Suriname in elkaar storten. Het volk gaat nog armer worden, de koers gaat omhoog, alles gaat weer duurder worden en gaan mensen inderdaad werkloos worden. De politicus steekt zijn mening over de staatsbegroting 2019 niet onder stoelen of banken. “Het kan niet dat vijf jaren lang, de begroting op hetzelfde niveau was en plotseling in 2019 de begroting 2 keer zoveel wordt. Dit is duidelijk een populistische begroting”, stelt Nurmohamed donderdag tijdens de begrotingsbehandeling.

Voor Nurmohamed is het een begroting die niet naar de toekomst van de jongeren kijkt, de armoede van gezinnen niet oplost en de slechte wegen in de buurten en de slechte ontwatering, niet oplost. Hij vraagt of de begroting niet onmiddellijk moet worden afgewezen of moet worden gecorrigeerd. Nurmohamed legt uit: Suriname is nu een goud exportland geworden. Vroeger was het een bauxiet exportland. 75% van de US$ inkomsten of meer komt van de goudexport; 25% van de rest. In 2011 exporteerde Suriname aan bijvoorbeeld rijst ongeveer US$ 30 miljoen; in 2018, ook US$ 30 miljoen. In de afgelopen 10 jaar heeft rijst dus geen extra geld opgebracht.

Aan de minister van Financiën vraagt Nurmohamed: welke sectoren hebben meer geld opgebracht in 2018 ten opzichte van de afgelopen jaren en hoeveel? Waar is de productie omhooggegaan en hoeveel meer US$ inkomsten heeft Suriname gehad? Waar is de diversificatie van de export, wat zijn de producten en hoeveel US$ hebben die binnengebracht? Een veel besproken lening is de Oppenheimer lening van 2016 voor US$ 550 miljoen, met interest van 9.25%. “Is dit geld al opgenomen, in welk jaar start de eerste aflossing, hoeveel rente en aflossing zullen we dan betalen per jaar. En hoeveel zullen we aan het einde van alles moeten terugbetalen aan Oppenheimer?”.

Vloek voor het land
Nurmohamed zegt dat rijke landen ook lenen, maar die hebben kennis en technologie en geen primaire grondstoffen als Suriname. "En daarom zijn we tegen dit leningenbeleid van de regering. Dit fenomeen staat bekend als de leningenvloek. Nu komt de ramp voor Suriname, de ramp voor het volk," meent het Assembleelid. Hij toont tijdens zijn presentatie een grafiek waarin de toename van de staatsschuld te zien is. “In 10 jaar tijd is die 6x erger geworden. Is dit normaal wat hier gebeurt? Dit is geen beleid? Dit is een ramp! Alles wat uit de bodem komt gaat naar het buitenland, gaat naar de buitenlandse banken, die landen worden rijker, niet wij”.

“Wanneer wij het beleid niet wijzigen, zal het een vloek zijn voor ons land. Het gaat niet met de leningen die we tot nu toe hebben genomen om zogenaamd onze inkomsten te verhogen. Teveel geld is geleend en we zien het niet terug in het verhogen van onze inkomstencapaciteit”, benadrukt William Waidoe (PL). Hij roept op om het beleid te wijzigen en het geleende geld te stoppen in werkelijke productie om zodoende gegarandeerd te zijn van een degelijk inkomen voor de toekomst.

Niet fout
Amzad Abdoel (NDP) zegt dat Nurmohamed duidelijk heeft laten zien dat de regering niet fout heeft gehandeld. “Wanneer jij je in een crisis bevindt en de inkomsten dalen met 80%, dan ga je lenen om het land in stand te houden. De stijgende koers heeft ook te maken met wanneer jij een open economie hebt en alles vanuit het buitenland laat halen en 40 jaar lang niet in de economie is geïnvesteerd”, laat Abdoel optekenen. Hij verwijst naar de geologische kaart van Suriname die nu beschikbaar is en wordt verkocht. Op deze kaart is een aantal projecties waar Suriname inkomsten uit kan halen. “U heeft alles gedaan met uitzondering van het bespreken van het IMF-rapport en andere internationale rapporten waarin duidelijk in is aangegeven dat wij nu richting stabilisatie en groei koersen; dat de inflatie is gestabiliseerd, dat de monetaire reserve stijgt, dat onze terugbetaalcapaciteit verbetert, dat heeft u alleen niet gedaan” is het antwoordt van Abdoel aan Nurmohamed.

VHP-fractieleider Chan Santokhi roept de leden op om het IMF-rapport integraal te lezen. “Want hetzelfde rapport waarschuwt voor de kwetsbare economie van Suriname en ook voor het fiscaal beleid van de regering. Dat zorgt ervoor dat alles wat we hier hebben aan bodemschatten en natuurlijke hulpbronnen gaan naar landen en instituten, waardoor het volk van Suriname daar niet van profiteert”, meent Santokhi. Hij vraagt de regering hoe het staat met het mineraleninstituut, wat een deskundig, apolitiek en onafhankelijk instituut moet zijn. Ook kijkt hij uit naar de wet ‘Spaar en Stabilisatiefonds. “Hoeveel geld heeft u daarin gestopt en wat is het beleid”, vraagt Santokhi.

Vicepresident Ashwin Adhin presenteert een korte berekening over de mogelijke inkomsten van Suriname en komt totaal op US$ 220 miljard. “We moeten onze vruchtbare bodem niet onderschatten, het heeft veel meer aan potentieel dan allemaal. Wij moeten onze inkomensbasis verbreden, zo snel mogelijk investeren en kijken hoeveel we eruit halen. U krijgt alles helemaal uitgewerkt, zodat al die misvattingen clearen, zodat de mensen de ware toedracht weten”, zegt de vp.

Yvanka Ozir-Awailame
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel