Discussieavond Kenniskring: Zorgen om politieke toekomst

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 April 2019 12:36

Voor mij lezen
Grote delen van het publiek dat was opgenomen voor de discussieavond van de Kenniskring dinsdagavond, maken zich zorgen over de politieke toekomst van het land. Er wordt "teveel gepraat", mensen willen weten "wat de politieke partijen nu gaan doen." Zowel de inleiders als het publiek was het ermee eens dat "deze regering zo snel mogelijk weg moet." Het thema van de avond was Hoe verder na de wijziging van de Kieswet?

De Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties zijn de vorige week gewijzigd. Politieke partijen mogen met de wijziging, vóór de verkiezingen, geen combinaties vormen. En om mee te doen moeten partijen een waarborgsom betalen. Afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden kan de som oplopen tot SRD 100.000. De wijzigingen zijn met 29 stemmen aangenomen en niet met de vereiste minimaal tweederde meerderheid zoals de Grondwet voorschrijft; ook voor wijzigingen van de Kieswet.

Het publiek toonde zich ontevreden met wat er gepresteerd is. Ze willen daden zien. Inleider Gerold Sewcharan -voorzitter van PRO- die van huis uit advocaat is, heeft aangegeven welke juridische stappen ondernomen moeten worden om de wijzigingen aan te vechten. Hij heeft echter niet gezegd wat de PRO concreet gaat doen.

Angelic del Castilho, voorzitter van DA '91, die ook een van de inleiders was, heeft aangekondigd dat de partij de verkiezingen gewoon ingaat. Ze is bereid "om in het groter belang andere partijen op te nemen." Als DA'91 regeermacht krijgt, zal de partij de wijzigingen ongedaan maken, stelde Del Castilho.

De voorzitter van Strei!, Maisha Neus, die een korte inleiding heeft gehouden, stelde dat Strei! een rechtszaak gaat beginnen. "De wijzigingen zijn onrechtmatig, dus gaan wij er niet over praten. Ze zijn niet met minimaal 34 stemmen aangenomen, zoals de wet dat voorschrijft." Ze voegde eraan toe dat Strei! En Stichting CPAS bezig zijn met een onderzoek. "We gaan alle rechtsmiddelen inzetten om dit aan te vechten," zei ze. Ze kreeg daarvoor veel bijval.

Saif Basier van Lijst Basier heeft als inleider niet duidelijk gezegd wat hij gaat doen. "Er is tweederde meerderheid nodig geweest voor deze wijzigingen. Fra fasi no deh," stelde hij. "Wat men ons ook wil komen uitleggen, we moeten het testen bij de rechter."

Het goed opgekomen publiek was niet helemaal tevreden en laat het ook merken. De mensen willen weten wat de andere politieke partijen gaan doen. Ze nemen het net als de inleiders de oppositie-assembleeleden kwalijk dat ze zijn weggelopen bij de stemming. Toch wordt er een beroep gedaan op de Assembleeleden om alles eraan te doen om de wijzigingen ongedaan te krijgen.

De noodzaak daartoe is volgens hen de aankondiging van NDP-topper Rashied Doekhie dat vanaf 2020 een begin zal worden gemaakt met het eenpartijenstelsel. Enkele participanten stelden voor dat de politieke partijen zich bunden en een gezamenlijk plan maken. De inleiders en het publiek zijn het erover eens: "deze regering moet weg."


René Gompers
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel