Snip pleit voor beter sportbeleid en -accommodatie

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 April 2019 08:28

Voor mij lezen
Assembleelid Guillano Snip (NDP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling een reeks vragen gesteld aan de regering over het sportgebeuren in Suriname. De eerste vraag die hij stelt is of de sportaccommodaties en gemeenschapsfaciliteiten gerenoveerd zullen worden en of er nieuwe gebouwd zullen worden. “Het is de taak van elke regering om zich zeker te richten naar de behoefte van het volk wanneer het gaat om de materiële en immateriële behoefte”, meent het Assembleelid.

Na het jaarplan van het ministerie van Sport en Jeugdzaken bestudeerd te hebben, licht Snip drie taken hieruit die zijn aandacht hebben. De bevordering van de ontwikkeling en begeleiding van de jeugd buiten schoolverband. De instandhouding en de inrichting van onder meer accommodaties, die nodig zijn voor de uitvoering van het sport- en jeugdbeleid. De bevordering van internationale samenwerking met daarvoor in aanmerking komende landen en organisaties voor de ontwikkeling van de sport en de jeugd. Snip vraagt of het ministerie een roadmap heeft uitgezet voor de samenwerking tussen Suriname, Rusland en Servië, op het gebied van sport en jeugd. “In Nickerie bijvoorbeeld zijn er jeugdige sporters die hunkeren naar betere trainingsfaciliteiten, trainingsmaterialen en goede en ervaren trainers die wij zeker uit Rusland en Servië kunnen krijgen”, benadrukt Snip.

Voor wat vakantie activiteiten betreft, vraagt Snip naar een betere, transparante registratie van de jongeren die mee willen doen. Hij doet een beroep op het ministerie om op tijd te beginnen met de registratie. Snip benadrukt dat de afdeling van het ministerie die belast is met de uitvoering hiervan, ongestoord haar werkzaamheden moet uitvoeren. Ook wil het lid weten hoe de samenwerking met de verschillende sportbonden verloopt, zeker met de grote sportbonden en de organisaties die zich bezighouden met de sporters met een beperking.

Een randvoorwaarde om de nationale voetbalselectie hogerop te krijgen, is volgens Snip de bouw van een nieuw voetbalstadion, waarvan het projectdossier van de Surinaamse Voetbalbond al ligt bij de minister. Voor Snip is het onduidelijk of hier nog toestemming voor de financiering moet worden gegeven. Fractiegenoot Keshopersad Gangaram Panday voegt hieraan toe de jarenlange vraag van SVB om de belasting op de toegangskaarten af te schaffen. Hierdoor heeft de bond meer geld over om intern zelf zaken op te lossen. Snip haalt daarbij als voorbeeld aan de beveiliging bij voetbalwedstrijden, waar de bond zelf voor moet zorgen.

Yvanka Ozir-Awailame
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel