Matawai neemt voortouw bij oplossen problemen

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 April 2019 23:06

Voor mij lezen
De noden van de Matawai hebben de aandacht van minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO). Bij een werkbezoek aan het Matawaigebied, had Dikan een ontmoeting met graman Lesly Valentijn der Martuariërs op zijn residentie te Posugrunu. De mensen in het gebied willen onder meer verbetering van de gezondheidszorg en een permanente busverbinding tussen Paramaribo en Pusugrunu.

Hoofdkapitein Emannuel Enser die de kwestie van de gezondheidszorg en de busverbinding aanhaalde, zei dat de plaatselijke gemeenschap beschikt over twee eigen bussen. Daarnaast willen ondernemers die in het gebied actief zijn, zorgen voor nog twee bussen. Om het tekort aan basya’s in sommige dorpen op te heffen, zullen er de komende tijd kandidaten worden voorgedragen. De dorpelingen kopen zelf brandstof voor de opwekking van energie en ze gaan actief opzoek naar ondernemers die willen samenwerken.

Dikan heeft aangegeven blij te zijn met de initiatieven die de Matawaigemeenschap neemt om de situatie in het Boven-Saramaccagebied te verbeteren. Hij ging met zijn delegatieleden in op de ontwikkelingen rond het gemeenschapsbos en grondenrechten. Hij vroeg de stam zich open te stellen voor de komende ontwikkelingen. “Alles verandert, ga mee met de veranderingen en grijp ook de mogelijkheden van je gebied aan”, aldus Dikan.

Dikan bracht ook een bezoek aan de Kapitein Lucas Sebastian openbare school te Pusugrunu. Enkele van de problemen die hij aanhoorde zijn: geen adequaat sportveld, doorgezakte vloer van de kleuterklas en geen ICT-lessen. Hij beloofde de noden van de school te zullen doorspelen aan zijn collega Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dikan overhandigde ook een enveloppe met daarin een onbekend bedrag aan schoolleider Paul Redmond, meldt de voorlichting van RO, via het Nationaal Informatie Instituut.

Dikan was bij het werkbezoek in gezelschap van Wensly Misiedjan (directeur Directoraat Duurzaam Ontwikkeling Afro-Surinamers) Monique Pintoe (onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling), Marlon Cairo (directeur Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland) en Yvonne Pinas (districtscommissaris Saramacca/ bestuursressort Boven-Saramacca).
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel