Venezuela: Guaidó herhaalt oproep tot nieuwe protesten

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 April 2019 21:21

Voor mij lezen
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft zijn oproepen tot protesten tegen de regering opnieuw hernieuwd. Hij deed dat kort nadat hij van zijn parlementaire immuniteit was ontdaan.

"Ze denken dat ze door ons aan te vallen een einde aan de hoop kunnen maken, maar ... ze zullen ons niet stoppen, we zullen alles geven voor Venezuela", tweette hij. Nu zijn immuniteit tegen vervolging is opgeheven, kan Guaidó worden aangehouden. Hij staat op gespannen voet met de regering sinds hij zich op 23 januari tot interim-president verklaarde.

Guaidó, die leiding geeft aan de door de oppositie gecontroleerde wetgevende macht, de Nationale Vergadering, stelt dat president Nicolás Maduro een "bezetter" is omdat hij werd herkozen in peilingen die alom werden betwist.

Onder verwijzing naar artikelen in de grondwet waarin staat dat als het presidentschap "vacant" is, het hoofd van de Nationale Vergadering tijdelijk de macht moet overnemen, verklaarde Guaidó zich tot waarnemend president. Sindsdien hebben meer dan 50 landen hem erkend. Maar president Maduro behoudt de steun van belangrijke bondgenoten zoals onder andere China en Rusland.

Guaidó herhaalde zijn oproep aan Venezolanen om deel te nemen aan nieuwe protestacties tegen de regering die gepland staan ​​voor zaterdag. Hij heeft de protesten 'Operación Libertad' (Operatie Vrijheid) genoemd. "We gaan door met protesteren wanneer er geen elektriciteit of geen water is en om een ​​definitief einde te maken aan de bezetting #OperationFreedom. Er is geen weg terug!" tweette hij [in het Spaans].

Volgens de Venezolaanse grondwet kunnen wetgevers niet worden gearresteerd of berecht tenzij ze eerst van hun parlementaire immuniteit worden ontdaan. Het Hooggerechtshof vroeg maandag de Nationale Grondwetgevende Vergadering om de immuniteit van Guaidó op te heffen, omdat hij een reisverbod had getrotseerd dat het Hooggerechtshof hem had opgelegd.

Volgens artikel 200 van de Venezolaanse grondwet heeft het Hooggerechtshof de bevoegdheid om de aanhouding of vervolging van een wetgever te bevelen "onder voorbehoud van voorafgaande toestemming van de Nationale Assemblee". In het geval van Guaidó heeft het Hooggerechtshof, dat wordt bemand door loyalisten van de overheid, geen toestemming gevraagd aan de Nationale Assemblee, waarin oppositiewetgevers in de meerderheid zijn.

In plaats daarvan wendde het Hooggerechtshof zich tot de Nationale Constituerende Vergadering, een wetgevende superorgaan bijeengeroepen door president Maduro in een beweging om de Nationale Assemblee te omzeilen.

Het lichaam bestaat uitsluitend uit aanhangers van de overheid en daarom was het geen verrassing dat het - bij een unanieme beslissing - het Hooggerechtshof groen licht gaf om te vervolgen.

Het hoofd van de Nationale Constituerende Vergadering, Diosdado Cabello, las het decreet voor, dat kon leiden tot de aanhouding van Guaidó. Het decreet werd met luid gejuich en geklap ontvangen, voordat Cabello hen leidde in gezangen van "loyaal - altijd, verraders - nooit" en "lang leve Maduro!".

Eerder had María León, lid van de constituerende vergadering, tegen de vergadering gezegd dat zij dacht dat het ontnemen van de immuniteit van Guaidó niet ver genoeg ging. 'Voor mij is het ontnemen van zijn immuniteit te weinig, wat doe je met verraders?' vroeg ze. De leden van de vergadering reageerden met het roepen van "al paredón" ("zet hem tegen een muur").

"Wanneer ze om "paredón" vragen ... wanneer ze een zinloze rechtszaak door een onwettige vervolging autoriseren, laat het regime zien hoe het fouten blijft maken," schreef hij op Twitter [in het Spaans]. Hij waarschuwde ook dat hij resoluut zou handelen "als het regime mij durft te kidnappen".

Guaidó is al eerder vastgehouden, op 13 januari, toen wat de regering later beschreef als 'schurken' van de inlichtingendienst de 35-jarige arresteerden, voordat ze hem na een halfuur weer vrij lieten. De stafchef van Guaidó, Roberto Marrero, werd op 21 maart gearresteerd en wordt beschuldigd van terrorisme en het plannen van "sabotagedaden".

Cabello zei dat "justitie nu zijn gang moet gaan". Nu zijn immuniteit is opgeheven, kan Guaidó op elk moment worden gearresteerd, maar Cabello liet weten dat zijn aanhouding niet ophanden was.

Een aantal prominente supporters van Guaidó, zoals de Amerikaanse senator Marco Rubio, heeft de Maduro-regering gewaarschuwd dat het arresteren van de oppositieleider ernstige gevolgen zou hebben. De spanningen zullen waarschijnlijk nog verder oplopen wanneer er nieuwe protesten tegen de regering worden gepland.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel