Vuil en gras verbranden is bij wet verboden

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 April 2019 19:20

Voor mij lezen
Het ministerie van Justitie en Politie wijst op het verhoogde risico van brandgevaar. Dagelijks rukt de brandweer gemiddeld 30 keren uit naar vuil- of grasbranden. Grasbranden kunnen soms spontaan ontstaan, de meeste gras- en vuilverbrandingen zijn echter te wijten aan on- of bewust menselijk handelen. Volgens de Meteorologische Dienst kan de droge tijd, die een piekperiode heeft bereikt, nog enkele dagen aanhouden.

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) brengt ten overvloede in herinnering dat het stichten van vuil- of grasbranden bij wet verboden is. Dit onmaatschappelijke gedrag heeft ook een schadelijk effect op het milieu, in met name de woonwijken. Door de frequente meldingen van dit karakter is het KBS niet altijd in staat om simultaan op te treden. Een van de trekkers van de tank met bluswater (20.000 liters) was gisteren door een technisch euvel voor enkele uren uit de vaart, waardoor de druk op de ‘zorg’ werd vergroot. Het KBS doet een beroep op eenieder om geen vuil of gras te verbranden en degenen die dat doen het na te laten.

Bij ontdekken van een brand wordt gevraagd gelijk de brandweer te bellen op het nummer 110 of de dichtstbijzijnde brandweerpost in de omgeving. Als het gaat om buurtbewoners die zich veelvuldig hieraan schuldig maken, wordt eenieder op het hart gedrukt de politie te bellen. Het verbranden van gras en vuil heeft meerdere aspecten dan brandveiligheid alleen; gezondheid, milieu, verkeersveiligheid, enzovoorts, zijn allemaal aan de orde bij dit vraagstuk, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

Op de kampeerders, recreanten, vissers, jagers, en anderen, wordt een dringend beroep gedaan verantwoord om te gaan met de natuur. "Ga voorzichtig om met sigarettenpeukjes, doof deze helemaal uit en zorg voor een asbak of opvang. Voorkom het koken onder bomen, let op laag hangende (dorre) takken. Houd uw vuurplek op minimaal drie meter schoon en geheel vrij van begroeiingenstrooisel, om loopvuur te voorkomen. Weest alert en houd een emmer met ongeveer 20 liter water gereed. Laat de plek zoveel mogelijk achter, zoals je die hebt aangetroffen en indien mogelijk netter!"
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel