Sewcharan: Wijziging wetten kiesrecht aanvechtbaar

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 April 2019 06:36

Voor mij lezen
Gerold Sewcharan, voorzitter van de Partij voor Recht & Ontwikkeling (PRO), stelt dat met het wijzigen van de wetten over het kiesrecht, mensenrechten zijn geschonden. Er kan een klacht worden ingediend bij de Inter-Amerikaans Commissie voor de Rechten van de Mens. Lokaal zijn er ook juridische mogelijkheden die een rechter in staat zal stellen om de wet 'buiten toepassing' te verklaren, geeft Sewcharan aan.

Sewcharan, en voorzitters Saif Basier van Lijst Basier, Angelic del Castilho van DA’91 en Maisha Neus van Strei! zijn de inleiders geweest op de discussieavond van de Kenniskring, dinsdagavond. Het thema is 'Hoe verder na de wijziging van de Kieswet???' De Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties zijn de vorige week gewijzigd. Dit houdt onder andere in dat politieke partijen, vóór de verkiezingen, geen combinaties mogen vormen. En om mee te doen moet er een waarborgsom betaald worden. Dit bedrag kan afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden, oplopen tot SRD 100.000 zijn. Er moet SRD 25 betaald worden voor 1% van de kiesgerechtigden in het land.

Hoewel niet duidelijk geworden is hoe PRO gaat reageren op de wijzigingen, heeft de partijvoorzitter een juridische uiteenzetting gegeven over de stappen die ondernomen kunnen worden. Groepen moeten aantonen dat er een 'strijdigheid' is tussen de gewijzigde wetten en andere bepalingen. Een andere mogelijkheid is om de wet te laten toetsen door het Constitutioneel Hof. Maar dat bestaat nog steeds niet. Een derde mogelijkheid is de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten adviseert Sewcharan, die ook advocaat is.

“De regering en De Nationale Assemblee mogen het recht om te kiezen en om gekozen te worden, uitsluitend reguleren op grond van leeftijd, nationaliteit, woonplaats, taal, onderwijs, burgerrechtelijk en geestelijk vermogen of veroordeling vanwege een strafbaar feit,” vertaalt Sewcharan lid 2 van Artikel 23 uit het Mensenrechtenverdrag. “Ingrijpen in het kiesstelsel door financiële verplichtingen op te leggen aan politieke partijen is in strijd met uw mensenrecht. Het wijzigen van het kiesstelsel van Suriname om samenbundeling van politieke partijen onmogelijk te maken, is in strijd met uw mensenrecht, in strijd met Artikel 23 van het Amerikaans Verdrag van de Rechten van de Mens.”

“Elke burger of politieke partij kan een klacht deponeren bij de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens,” deelt Sewcharan mee. Hij garandeert dat de klachten in behandeling zullen worden genomen. “Artikel 106 van onze grondwet geeft de mogelijkheid om naar de kantonrechter te gaan als er sprake is van een strijdigheid tussen een wettelijke en een verdragsbepaling. Dat kan alleen wanneer die verdragsbepaling rechtstreeks doorwerkt in de nationale rechtsorde van Suriname,” verduidelijkt hij.

“Daarom is het zaak dat degenen die deze bepalingen willen laten toetsen door de kantonrechter, onderzoek doen naar de vraag of die verdragsbepaling artikel 23 lid 1 van het Verdrag, rechtstreeks doorwerking heeft in de rechtsorde van Suriname,” adviseert Sewcharan. “Is dat zo, dan kan ik u nu al zeggen dat de kantonrechter van Suriname die wettelijke bepaling, omdat die in strijd is met de verdragsbepaling in dit concrete geval, buiten toepassing zal moeten verklaren.”

René Gompers
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel