Abdoel en Gajadien niet op één lijn over begroting

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

2 April 2019 01:37

Voor mij lezen
De voorzitter van de begrotingscommissie, Amzad Abdoel, (NDP) en Asis Gajadien (VHP) zijn het niet met elkaar eens over diverse vraagstukken in de begroting 2018. Abdoel heeft bij de behandeling maandag gezegd dat mensen kritiek leveren, zonder onderbouwing. Dit alleen op basis van het begrotingstekort van SRD 1.6 miljard en leningen/schenkingsmiddelen van SRD 7.1 miljard. Op basis van deze gegevens zijn er allerlei subjectieve conclusies getrokken, meent Abdoel.

"Frappant is dat niemand verder is ingegaan om te onderzoeken waarvoor onder andere die leningen zijn opgebracht op de begroting. Vraagt u ze of zij een uitleg kunnen geven waarvoor er geleend zal worden en ze hebben geen antwoord voor u. Simpelweg omdat ze de begroting niet hebben gelezen. Maar grappig genoeg zijn ze allemaal deskundig op het gebied van begrotingsanalyse."

Gajadien vindt dat de begroting in strijd is met de wettelijke regelingen. Hij voert aan dat volgens de Wet op de Staatsschuld bij negatieve economische groei geld geleend kan worden voor financiering van de begroting tot maximaal 5% van het Bruto Binnenlands Product. Nu de regering stelt dat er een positieve groei is, mag ze geen geld hiervoor lenen. "Er is niet alleen nationaal, maar alle internationale instellingen hebben hun zorg kenbaar gemaakt over de leningen in de begroting van 2019. Bijna 7 miljard SRD, bijna 1 miljard US-dollar financiering van de begrotingen, zonder nog dat het tekort van 1,6 miljard SRD meegenomen wordt, is een regelrechte economische ramp," voert Gajadien aan.

Abdoel is het hier helemaal niet mee eens. De begroting is volgens hem conform de grondwet artikel 156 de leden 1, 2, 3, de huidige geldende comptabiliteitswet en de wet op staatsschuld ingediend. "Dat de begroting geen verbetering zal brengen in de situatie hoor ik elk jaar, maar volgens rapporten van internationale organisaties zoals IMF is er een behoorlijke verbetering op te merken in 2017 en 2018 in vergelijking met 2015 en 2016 en deze kan ook gelezen worden in de verschillende rapporten. Ik kan garanderen dat De nationale Assemblee de begroting van 2019 wel zal goedkeuren. Misschien met een aantal wijzigingen, maar we keuren het wel goed omdat wij een bepaalde verantwoordelijkheid hebben," stelt Abdoel.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel