Turkije: Tegenslag voor president Erdogan in 16 jaar

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

1 April 2019 17:21

Voor mij lezen
De partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft bij de lokale verkiezingen de controle verloren over de hoofdstad, Ankara. Het is een tegenslag voor zijn 16-jarige heerschappij. De voornaamste oppositie staat volgens het staatsnieuwsagentschap Anadolu ook op voorsprong in de strijd voor het burgemeesterschap van de grootste stad, Istanbul.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn zondag landelijk gehouden. De AKP partij van de president heeft meer dan 51% van de stemmen behaald. Maar de AKP bestrijdt de resultaten in de hoofdstad en in Istanbul - die worden gezien als de grootste verkiezingsprijs.

De stemming, beschouwd als een vonnis over het bestuur van Erdogan, heeft plaatsgevonden tijdens een economische neergang. De valuta, de lire, verliest de laatste tijd aan waarde en de economie is in de laatste drie maanden van 2018 in een recessie terechtgekomen.

De AKP - Justice and Development Party- beweert dat er sprake is van "ongeldige stemmen en onregelmatigheden in de meeste van de 12.158 stembureaus in Ankara." De algemene secretaris, Fatih Sahin, zei op Twitter: "We zullen onze wettelijke rechten ten volle gebruiken en we zullen niet toelaten dat de wil van onze burgers in Ankara verandert."

Persbureau Anadolu zegt dat verwacht wordt dat de AKP ook het resultaat in Istanbul en de oostelijke provincie Igdir zal aanvechten. In een toespraak op zondag na de resultaten anticipeerde Erdogan naar de nationale verkiezingen in 2023: "We hebben een lange periode voor de boeg waarin we economische hervormingen zullen doorvoeren zonder afbreuk te doen aan de regels van de vrije markteconomie. Als er tekortkomingen zijn, is het onze plicht om ze te corrigeren."

Meer dan 57 miljoen geregistreerde mensen in het land konden stemmen voor burgemeesters en raadsleden. De opkomst was hoog met iets minder dan 85%. De oppositiekandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Mansur Yavas, won in Ankar. Met bijna alle stemmen geteld had hij bijna 51%. De kandidaat van de AKP, Mehmet Ozhaseki, kreeg de steun van iets meer dan 47%.

Zowel de CHP als de AKP claimen de overwinning in Istanbul, die sinds 1994 in handen is van partijen verbonden aan Erdogan, die toen tot burgemeester van de stad werd gekozen. De verkiezingscommissie zei dat Ekrem Imamoglu van de CHP daar met minder dan 0,5% leidde, maar dat de resultaten van meer dan 80 stembussen werden aangevochten. Resultaten die Anadolu publiceerde hebben echter een nog kleinere marge, minder dan 0.25%.

De AKP had gezegd dat de kandidaat, voormalig premier Binali Yildirim, 4.000 stemmen voorsprong had. Hij gaf later toe dat zijn rivaal een kleine voorsprong had, waarna de AKP opnieuw de overwinning opeiste. De derde grootste stad, Izmir, ging naar de CHP. "De mensen hebben voor de democratie gestemd. Zij hebben de democratie gekozen", zei CHP-leider Kemal Kilicdaroglu.

Dit waren de eerste gemeenteraadsverkiezingen sinds Erdogan uitvoerende machten verwierf na de presidentsverkiezingen van vorig jaar. De AKP, met zijn wortels in de politieke islam, heeft elke verkiezing gewonnen sinds hij in 2002 aan de macht kwam.

Erdogan, wiens twee maanden durende campagne 100 bijeenkomsten omvatte, zei dat de peiling ging over het 'voortbestaan' van het land en zijn partij. Bij de meeste media, hetzij voorgezeten door of onder zeggenschap van de voorstanders van Erdogan, zijn critici van mening dat oppositiepartijen in het nadeel zijn. Erdogan zijn campagne domineerde de tv-aandacht.

De oppositie pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) zei dat de verkiezingen oneerlijk waren en weigerde kandidaten in verschillende steden voor te dragen. Sommige van haar leiders zijn in de gevangenis gegooid vanwege aanklachten wegens terrorisme; beschuldigingen die zij verwerpen.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel