Suriname heeft oudste bevolkingsregistratie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 Maart 2019 11:37

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Suriname heeft één van de oudste systemen van bevolkingsregistratie in Zuid-Amerika. Dit zei de Nederlandse Economisch-historicus Coen van Galen als inleider bij een lezing over onderzoek naar arbeid en migratie op basis van de bevolkingsregisters, meldt het NII. Suriname hield volgens Van Galen vanaf ongeveer 1828 hield de Surinaamse overheid bij wie er in Suriname werd geboren, trouwde en overleed.

Dit spoor van informatie over vrijwel ieder persoon die in Suriname leefde is een belangrijke bron voor onderzoek."Wij realiseerden ons dat de grote wens van wetenschappers over de hele wereld is, eigenlijk snappen wat er gebeurde met mensen na de periode van de slavernij. En Suriname is een van de weinige landen in de wereld die zulke goede burgerlijke stand informatie heeft, zodat je mensen kunt blijven volgen door generaties heen. En is het dan helemaal ook bijzonder dat Suriname ook een geschiedenis heeft, waarbij na de slavernij, de laatste jaren van de slavernij, mensen van alle delen van de wereld naar Suriname toekwamen", aldus van Galen.

De lezing werd door het Nationaal Archief Suriname (NAS) georganiseerd in samenwerking met de studierichting geschiedenis van de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit en de Radboud Universiteit. De titel was: "De Surinaamse bevolkingsregisters en onderzoek naar arbeid en migratie". Coen van Galen werkt bij de vakgroep Historische Demografie en Familiegeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, Nederland.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel