Alle negativiteit verbrandt met Holiká

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 Maart 2019 09:48

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Heel snel grijpt het vuur om de in doek gewikkelde pop in de brandstapel. De pop stelt Holiká voor, de tante van prins Prahlád. Zij werd door haar broer, koning Hiranyakashipu, gevraagd om zijn eigen zoon Prahlád te doden, omdat die weigerde hem als god aan te bidden. Op verschillende locaties zijn woensdagavond Holiká’s verbrand. De metershoge brandstapel van de sociaal culturele vereniging Sanatan Dharm ‘Shri Krishna’ aan de Lallarookhweg is door pandit Bhagwatpersad Bansidhar Sharma aangestoken.

Voorafgaand de verbranding werd eerst een pujá (gebedsceremonie) door de pandit en zijn jonge assistent gehouden. Leden van de vereniging, maar ook buurtbewoners kwamen op de ceremonie af en stonden rond de brandstapel. Anderen kozen voor een veilige verre afstand voor het geval het vuur te intenser voor hen werd.

Het Holífeest werd op 9 februari ingeluid, waarbij er op verschillende locaties ook pujá's werden gehouden en de castorolieplant werd geplant. Rondom dit plantje is de brandstapel gemaakt en dit is precies na veertig dagen, op de dag van Holiká Dahan, in brand gestoken. De plant stelt prins Prahlád voor, de onstoffelijke ziel van zuiverheid en positiviteit. 

Voordat de stapel droge takken, hout en pop in brand worden gestoken, wordt het plantje eerst verwijderd. Met de verbranding van Holiká is het Holifeest ingeluid. Holiká stelt het lichaam en lichaamsbewust denken voor die basis is voor onzuiverheid en negativiteit. Doordat Holiká wel verbrandde, maar Prahlád niet, heeft het goede van het kwade overwonnen.

"Alle nare gebeurtenissen van het afgelopen jaar moeten we vergeven, vrede met elkaar sluiten en opnieuw beginnen. Dit feest biedt die gelegenheid", zegt Kries Badal, ex-voorzitter van de vereniging die ook als ceremoniemeester van het evenement optrad. Jaarlijks koppelt de organisatie aan de verbrandingsceremonie een podiumprogramma van voordrachten, zang en dans.

Op de avond van de Holikáverbranding wordt er nog niet met poeder of kleurstof besprenkeld. Dit kan pas als men de volgende morgen eerst as van de Holikáverbranding op het voorhoofd heeft gesmeerd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel