Bisschop Choennie eens met hindoe geestelijken

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 Maart 2019 06:05

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Bisschop Karel Choennie sluit zich aan bij de hindoes die moeite hebben dat het holi- of phagwafeest te commercieel wordt gevierd. Begin deze week stuurde de Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname samen met andere hindoe religieuze organisaties een brief naar de president om de essentie van het feest te benadrukken in de vergunningsvoorwaarden van de commerciële Phagwafeesten.

Als er niet op tijd aan de bel wordt getrokken, zal het holifeest hetzelfde lot ondergaan als de christelijke feestdagen kerst en carnaval. "We kunnen mensen niet verbieden, maar we kunnen gelovigen oproepen om wel bewust hun religieuze feest te vieren. De ware betekenis van Phagwa moet men niet verliezen, zoals dat gebeurt bij de christelijke feesten", zegt de rooms katholieke geestelijke. Het zou volgens Choennie heel kwalijk zijn als er tijdens de goede week, knalfeesten worden gegeven op Goede Vrijdag. "Onze samenleving kenmerkt zich gelukkig als een hoge tolerantie volk, waardoor religie en commercie naast elkaar kunnen, maar we moeten respectvoller met elkaar omgaan", stelt hij.

 In zijn Phagwaboodschap vraagt hij daarom tot diepere bezinning van dit religieus feest. Phagwa is ook een feest van kleuren en spontaniteit. Maatschappelijke standen en rangen vervagen wanneer iedereen in een sfeer van ongedwongen vriendschap elkaar met de bonte verscheidenheid aan  kleuren besproeit. Het Rooms-katholiek Bisdom sluit zich daarom graag aan bij de oproep die er van verschillende Hindoe pandits is uitgegaan om de viering van Phagwa met besprenkeling niet te laten ontaarden in banale vormen van plezier maken die de hoge waarden die aan dit religieus feest ten grondslag  liggen, doen vergeten en bijdragen tot bandeloosheid en moreel verval in ons geliefd land.

"Moge dit feest dan zorgen dat in onze samenleving door rechtvaardigheid het onderscheid tussen ras en geloof, maar vooral ook tussen rijk en arm vervaagt en verdwijnt. Armoede is vaak de oorzaak dat landen als Suriname ertoe overgaan om hun natuurlijke rijkdommen goedkoop te verkopen en daarbij onherstelbare schade aan te richten aan de schepping. Hoe arm een mens ook is, hij mag nooit zijn ziel verkopen en zijn principes prijsgeven", laat de bisschop in zijn phagwaboodschap optekenen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel