Wapenstokken en dolken ook vergunningplichtig

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 Maart 2019 02:52

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Omdat er een levendige handel plaatsvindt in alarmpistolen, luchtdrukwapens, kruisbogen, stroomstootwapens, degens, sabels, klewangs, dolken, dolkmessen en wapenstokken, is er een machtiging nodig om deze wapentuigen te importeren en te dragen. Dit blijkt volgens procureur generaal, Roy BajnathPanday uit rapportage van de politie. De vervolgingsbaas zegt dat de eerder genoemde zaken vanaf 2016 onder de gewijzigde vuurwapenwet vallen.

In een bekendmaking, die het hoofd van de vervolging de vorige week de deur heeft doen uitgaan, staat dat het verboden is zonder vooraf verkregen machtiging tot het voorhanden hebben of te verhandelen van vuurwapens of voorwerpen gelijkgesteld aan vuurwapens. Bij overtreding van de wet zal de straf worden toegepast zoals de richtsnoer die voorschrijft.

Onder vuurwapens wordt mede verstaan bommen, handgranaten en andere voor ontploffing of voor het verspreiden van giftige, verstikkende of weerloos makende gassen bestemde wapens, vlammenwerpers. Onder munitie vallen ook patroonhulzen, slaghoezen.

Bevoegdheid tot het voorhanden hebben van een vuurwapen komt slechts toe aan openbare ambtenaren en beambten, die namens de President in het bezit van het betrekkelijke vuurwapen mogen zijn. Een publiekrechtelijk lichaam die het vuurwapen door een wettelijke bepaling of opdracht voor een publiekrechtelijk lichaam onder zich heeft. Zij die deel uitmaken van de gewapende macht of van de politie, voor zover het vuurwapen, dat zij voorhanden hebben, in soort en in hoeveelheid tot hun uitrusting behoort.

De schriftelijke machtiging wordt aangevraagd bij en verleend door de pg. Elke aanvraag van een schriftelijke machtiging, met name een vuurwapenvergunning en een algemene schriftelijke machtiging gaan vergezeld van betaling. De pg is te allen tijde bevoegd elke machtiging met redenen omklede beschikking, in te trekken, ingaande onmiddellijk of op een daarbij te bepalen later tijdstip.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel