CBvS voert reeks maatregelen uit om wisselkoers stabiel te houden

Centrale Bank van Suriname
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 Maart 2019 00:00

Voor mij lezen

“Eenieder heeft een rol in de stabiliteit van de wisselkoers,” zegt de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt. Volgens hem zijn het niet de cambio’s die bepalen wat de koers wordt. Ook geeft hij aan dat men niet afhankelijk is van de cambio’s voor het stabiel houden van de wisselkoers. In het verlengde daarvan zegt hij dat de bank met een reeks van maatregelen zal komen om de wisselkoers stabiel te houden.

De CBvS is een toezichthouder op het beleid en is tevens vergunningverstrekker aan cambio’s. In de vergunning is opgenomen waar de cambio’s zich aan moeten houden. Dit geldt ook voor de banken en andere financiële instellingen.

Met betrekking tot interventies op de valutamarkt om de wisselkoers van de Amerikaanse dollar in bedwang te houden, geeft Van Trikt aan dat middelen ter beschikking zullen worden gesteld voor de eerste levensbehoeften en medicamenten. De bedragen hiervoor verschillen op basis van de aanvragen, vandaar dat hij geen exact bedrag kan krijgen. “Het is een noodzakelijke waarborgstelling van de CBvS,” zegt Van Trikt. Volgens hem ontstaat er chaos zonder de aanwezigheid van de basislevensbehoefte en medicamenten.

De bankpresident zegt dat er al enige tijd druk is op de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. Dit is onder andere te wijten aan de problematiek rondom de import van chartaal Amerikaanse dollars en de aanhouding van 19,5 miljoen euro door Nederland in april 2018. Het tekort aan cash in Amerikaanse dollars is duidelijk voelbaar, zegt van Trikt. Bijkans een jaar zijn er geen cash aan Amerikaanse dollars geïmporteerd, waardoor die niet voldoende aanwezig zijn, vervolgt hij.

Vanwege de dollarisering van bepaalde sectoren zoals de goud-, visserij- en houtsector willen exporteurs cash Amerikaanse dollars opnemen bij de lokale banken om betalingen te plegen. Hij voert aan dat exporteurs nog altijd vrij girale betalingen kunnen plegen, zo ook de importeurs. Vanwege het uitblijven van voldoende Amerikaanse dollars zijn de sentimenten overgeslagen naar andere segmenten van de valutamarkt. Er heeft inmiddels intensief overleg plaatsgevonden met banken en geldwisselkantoren en daarbij zijn voorstellen uitgewerkt die stapsgewijs zullen worden geïmplementeerd.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel