Geweld tegen vrouwen hoog onder Brazilianen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 Maart 2019 07:58

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In Brazilië lijkt geweld tegen vrouwen bijna cultuur: elke twee uur wordt er een vrouw vermoord. Ook in Suriname is er sprake van geweld. “Niet door een vreemdeling, maar door iemand van dichtbij: partner, echtgenoot of iemand anders in de familie. En dit heb je in elke sociale klasse”, vertelt ambassadeur Laudemar Aguilar bij de opening van een theemiddag in restaurant Olé voor een select groepje vertegenwoordigers van de Braziliaanse gemeenschap in Suriname.

Toch hoeft agressie tegen vrouwen niet alleen fysiek of seksueel van aard te zijn. Volgens inleider Carla Amaral Barros, die woont en werkt als psycholoog in Japan, kan ook sprake zijn van geestelijk geweld. Bijvoorbeeld beledigen van de partner in bijzijn van anderen. Andere voorbeelden van geestelijk geweld zijn het bewaren van haar reisdocumenten en het afpakken van haar verdiend geld. "Geen vreugdig onderwerp, maar wel een belangrijke om over te praten", zegt Barros.

Zowel zij als de ambassadeur constateert dat schaamte voor de familie en kinderen de hoofdreden is dat vrouwen geen ruchtbaarheid geven aan het geweld en de situatie accepteren. Met een interactief spelletje laat ze zien dat vrouwen goed moeten nadenken over hun eigenwaarde.

Deel van het programma is Marcielia de Sousa Lima die zonder schaamte haar verhaal doet. "De eerste vijf jaar ging goed, maar toen begon zijn drankprobleem. Ik werd telkens mishandeld en als hij werd ondervraagd, beweerde hij het tegenovergestelde. Zo heb ik nog vijf jaar doorgeleefd; voor de buitenwereld leek alles koek en ei. "Als je weggaat dan vermoord ik het kind", dreigde hij altijd. Bij de politie werd ik afgescheept met "ga terug naar je eigen land". "Maar op een dag heb ik toch de stap genomen. Ik zat zonder werk en zonder woning - gelukkig hebben vrienden me geholpen. Dat is alweer tien jaar geleden en nu is mijn dochter zeventien. Ik ben blij dat ik het heb gedaan."

Geweld tegen Braziliaanse vrouwen in Suriname wordt zowel door de Braziliaanse als Surinaamse partners gepleegd. Margo Bean, directeur van stichting Stop Geweld tegen Vrouwen, wijst op de wet Bestrijding Huiselijk Geweld die vanaf 2009 bestaat, maar dat voor buitenlanders de drempel hoger ligt. "Ze moeten dan wel legaal in het land zijn, maar onze code is dat iedereen wordt geholpen - ongeacht status. Dit is ook de internationale regel, alleen lopen we dan vast bij de politie en de Spoed Eisende Hulp. Dit stuk moeten we nog samen met de ambassade en onze autoriteiten uitwerken."

Zowel Bean als Barros geeft het belang aan van netwerken om elkaar te ondersteunen. In Brazilië is sinds 2006 'lei 11.340' aangenomen. Deze bepaling, beter bekend als 'Maria da Penha', heeft erin geresulteerd dat huiselijk geweld met 10 procent is verminderd. Straffen zijn verhoogd, verhoring geschiedt door vrouwelijke functionarissen en als een slachtoffer achteraf de klacht wil intrekken kan dit niet meer.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel