Van Trikt naar Nederland

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 Maart 2019 06:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Centrale Bank president Robert van Trikt, zal de komende week aan het hoofd van een delegatie vertrekken naar Nederland om met de Nederlandse justitie en De Nederlandsche Bank te praten over de in beslag genomen 19 miljoen euro. Dit geld zou afkomstig zijn van lokale banken in Suriname die het via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben laten overmaken naar hun internationale cliënten.

De justitie in Haarlem vermoedt echter dat het hier gaat om witwasgelden. Van Trikt zei dinsdag op een persconferentie dat voor zover hij heeft kunnen natrekken deze kwestie in zeker een jaar tijd niet op het hoogste niveau is besproken. "Er is geen dialoog geweest op het hoogste niveau, dan dat advocaten met elkaar hebben gesproken", zegt de bankpresident.

Hij is er niet van op de hoogte dat er vanuit Nederland mogelijk een rechtshulp verzoek is gedaan in deze kwestie. Het komend bezoek aan Nederland is tot stand gekomen nadat gesprekken zijn gevoerd met vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid onder wie de VS-ambassadeur in Suriname en de zaakgelastigde van Nederland in Suriname.

Van Trikt geeft met voorbeelden aan dat het overmaken van cash-geld een verkeerde manier is om transacties te plegen. In zijn beleid zal dat op alle manieren voorkomen moeten worden. "Met allecomplianceenmoney launderingmoet je ergens gaan uitleggen waarvoor het geld is en voor wie. Volgens hem loopt Suriname behoorlijk achter op de internationale ontwikkelingen ten aanzien van giraal geldverkeer. "Met het nemen van dat risico, zijn we verder van huis," zegt hij. De in beslagname van de 19 miljoen euro heeft volgens hem alles te maken met het niet in voorraad hebben van vreemde valuta in het land .

Van Trikt is er duidelijk over dat Suriname totaal geen sterke compliant is en aan veel internationale voorwaarden niet heeft voldaan en daarom niet in de positie zit om haar stem te laten gelden. "Wanneer je niet voldoet aan 240 aanbevelingen, dan kan je moeilijk praten, maar wanneer het land Suriname compliant is en voldoet aan de internationale verwachtingen, pas dan kan je praten. Het is net als in een auto altijd door rood rijden. De wet zegt dat het niet mag, maar je doet het. Je betaalt de boetes niet maar je wil wel praten over de wet van rood licht. Dat gaat zo niet", zegt Van Trikt. Hij zegt dat de internationale aanbevelingen in de Surinaamse samenleving geïntegreerd moeten worden. "Laten we wel weten dat we huiswerk hebben", zegt Van Trikt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel