‘Stropers knallen vooral rode ibissen en snipjes neer’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Maart 2019 07:18

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - Jachtopzieners van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB) zijn al zo’n zes maanden niet zichtbaar in de beschermde gebieden van het district Nickerie. Zij kunnen niet uitrijden om controle uit te oefenen in de verschillende beschermde gebieden, verneemt de krant uit kringen van vissers en touroperators. Er wordt enorm veel gestroopt, vooral in het Bigi Pan-gebied, “omdat stropers ook weten dat de jachtopzieners door gebrek aan materiaal en brandstof het gebied niet kunnen aandoen”.

Vissers en touroperators zijn bezorgd over de onoverzichtelijke situatie in het Bigi Pan-gebied. "Stropers hebben vrij spel en schieten ook op de beschermde vogels", zegt touroperator Mandje Pawiroredjo, die dagelijks in het gebied is. "Stropers hebben niks te maken met beschermde vogels en knallen vooral de rode ibissen en snipjes neer. We kunnen de mensen ook niets zeggen, omdat er gedreigd wordt door de stropers die dagelijks in grote getallen aanwezig zijn in het gebied", aldus Pawiroredjo.

Hij krijgt steeds te horen dat de jachtopzieners door brandstofgebrek niet kunnen controleren en vraagt zich af waarom de overheid niet in actie komt. "Er is de afgelopen jaren steeds beloofd de zaak te zullen ordenen, maar er komt echt geen schot in de zaak waardoor de situatie erger is geworden in Bigi Pan. Het is steeds gebleven bij praten en het maken van plannen, terwijl beloofde acties in het gebied nog niet zijn uitgevoerd."

De touroperator kan de manier waarop er gestroopt wordt niet meer aanzien. Hij zal politiecommandant Retitia Forster deze week verzoeken om om de orde en rust in het gebied te handhaven en erop toe te zien dat er niet meer wordt gejaagd op de beschermde dieren. De dienst 's Lands Bosbeheer (LBB) valt onder het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. De krant is er, ondanks meerdere pogingen, niet in geslaagd om een reactie te krijgen van LBB-hoofd Hesdy Esajas.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel