Uitvallen generatoren Wakay-gemaal brengt irrigatie in gedrang

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

NIEUW-NICKERIE - De generatoren die nodig zijn voor het opstarten van het pompgemaal te Wakay, zijn uitgevallen. Hierdoor komt de irrigatiewatervoorziening voor de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier in het gedrang. De ongeveer vierduizend hectare ingezaaide padie heeft nog zeker twee weken bevloeiing nodig. De irrigatieleidingen hebben onvoldoende water en het is niet mogelijk de arealen door middel van de zwaartekracht te bevloeien.

August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OWMCP), bevestigt dat de generatoren zijn uitgevallen. "Het gaat om twee oude generatoren die klem gedraaid zijn. Ze zijn tegen het einde van de pompperiode in februari defect geraakt", meldt Lila. Het opstarten van het Wakay-gemaal om de pompperiode te verlengen, is volgens Lila niet mogelijk.

De generatoren voeden een compressor die gebruikt wordt bij het opbouwen van druk om de pompen op te starten. Lila vraagt rijstboeren die buiten de officiƫle zaaiperiode hebben ingezaaid, om zichzelf te behelpen met mobiele pompen die worden aangedreven met de tractormotor. De OWMCP-voorman heeft het probleem voorgehouden aan de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

"Indien de pompen te Wakay niet ingezet kunnen worden, dan zijn de boeren inderdaad genoodzaakt met behulp van een tractor het water uit de leidingen over te pompen naar hun arealen", zegt SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw. Hij spreekt van een overmachtsituatie. Hij heeft de boeren opgeroepen er alles aan te doen dat hun gewassen niet verloren gaan.

Het OWMCP heeft al een aanvraag ingediend bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) voor vervanging van de defecte generatoren. Nieuwe aanschaffen ligt in de orde van 23.000 US dollar. "En daarmee moet de overheid inkomen."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait