Neemt KLM sommige reizigers in het ootje?

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

12 Maart 2019 02:42

Voor mij lezen
Lange tijd werden passagiers bij de KLM ontmoedigd om via de bestaande reisbureaus een reis te boeken naar Suriname of Nederland. De KLM heeft een monopolypositie en kan daardoor soms ongebonden handelen op deze route. Onlangs heeft de KLM haar tariefstructuur veranderd waarbij in de Light Economy Class ticket de ruimbagage niet meer is inbegrepen. Bij een Standard en Standard Plus Economy ticket is dit nog wel mogelijk.

Volgens de KLM is de introductie van het nieuwe Light Economy tarief bedoeld om scherpere prijzen aan te bieden en beter te kunnen concurreren op internationale vluchten. Het bijboeken van bagage wordt aangeboden als een keuzemogelijkheid tegen betaling. Het is niet te verkopen dat voornoemde luchtvaartmaatschappij door een marktonderzoek propageert dat reizigers een goedkopere ticket belangrijker vinden dan het gratis meenemen van ruimbagage.

Kennelijk gaat het hier om passagiers die het niet zo nauw nemen met de hygiëne of niet voor langere tijd in het buitenland willen vertoeven! In ieder geval nemen Surinamers graag genoeg kleding mee als ze op reis gaan en natuurlijk een kleinigheidje voor familie, kennissen en of vrienden. Dat sommigen overdrijven, laat ik hier buiten beschouwing! Daarom maakt de KLM sinds ongeveer 2016 een uitzondering voor het meenemen van ruimbagage voor de route Suriname v.v. door een tweede koffer gratis als ruimbagage aan te bieden als via een reisbureau is geboekt.

De omgekeerde wereld
Degene die vanaf 2016 een reis heeft geboekt via een KLM-reisbureau met minimaal het IATA-kenmerk (IATA = International Air Transport Association) mag ruimbagage in twee koffers vervoeren tot maximaal 23 kg per koffer in totaal dus 46 kg. De IATA is een code die ontworpen is om ieder vliegveld ter wereld herkenbaar te maken. Reisagenten kunnen lid zijn van de IATA, maar hebben niets te maken met de toewijzing van de codes. De reisbureaus die de tweede koffer aanbieden, zijn geselecteerde bureaus na een beoordeling door de KLM. In Nederland kunnen reisbureaus behalve een IATA-kenmerk evenzo SGR, ANVR alsmede een Calamiteitenfondsregistratie hebben. Het is niet zo dat de SLM, de andere vervoerder op deze lijn, de tweede koffer het hele jaar door aanbiedt aan de passagier maar slechts bij bepaalde acties, terwijl dit bij de KLM wel het geval is zonder dat er extra bijbetaald hoeft te worden.

In 80% van de gevallen geeft de SLM eveneens een tweede koffer voor de ruimbagage, vermelden de reisbureaus. Wanneer echter aan de KLM wordt gevraagd waarom zij dit curieuze beleid voeren, waarbij online boekingen een tweede koffer ontberen, blijven zij het antwoord schuldig. Klanten van de KLM die online boeken, generen dus niet een tweede koffer voor het vervoeren van de ruimbagage! Zij moeten met 1 koffer voor de handbagage (maximaal 12 kg), 1 koffer voor het vervoeren van 1 accessoire en 1 koffer voor het vervoeren van de ruimbagage (maximaal 23 kg) genoegen nemen.

Voorts blijft de KLM oppervlakkig als wordt gevraagd om het gevoerde tweesporen beleid voor het vervoeren van passagiers alsmede bagage nader te onderbouwen. Zij verwijst dan naar de desbetreffende reisbureaus! Eigenlijk zou deze luchtvaartmaatschappij één beleid voor alle passagiers moeten voeren als het aan klantenbinding wil doen. Dit ruimbagagebeleid is toch niet klantvriendelijk? Het nu gevoerde beleid werkt op z’n minst discriminatie in de hand, omdat (onwetende) passagiers die online boeken niet van alle voordelen op bagagegebied kunnen genieten.

Mensen die in afgelegen dorpen of plaatsen in Nederland wonen, hebben vaak geen reisbureaus in de buurt waar ze terecht kunnen. In Suriname geldt dit eveneens voor personen die afgelegen wonen (binnenland) en slechts een mobieltje (computer) met internet hebben. Hoe bereiken zij de reisbureaus om van de genoemde voordelen optimaal te kunnen genieten bij het reserveren van een reis bij de KLM? Een ander heikelpunt is dat terwijl de vliegmaatschappijen de winsten maken van de grote aantallen passagiers die Economyclass bespreken de beste reisvoordelen gaan naar passagiers (zeer klein in aantal) die Businessclass reizen. Veelal zijn dit welgestelde figuren van wie sommigen hun vermogen op dubieuze wijze hebben verkregen.

Je vraagt je dan wellicht af hoe dit geveinsde beleid vandaag de dag nog door vliegtuigmaatschappijen gevoerd kan worden. Het is vaak zo dat duidelijke voorlichting bij de KLM ontbreekt om een correcte keuze te maken bij het boeken van een reis. Zeker als de wijzigingen niet zo lang geleden zijn doorgevoerd. Op de route waar de KLM een monopolypositie vertegenwoordigt, is het raadzaam dat alle passagiers over gelijke rechten kunnen beschikken. Nu is er in ieder geval sprake van rechtsongelijkheid als je online boekt en voor een tweede ruimbagagekoffer moet betalen, terwijl dit bij de reisagenten gratis verkregen kan worden op de heen- zowel terugreis. Wellicht wil de KLM met onmiddellijke ingang eveneens de onlineboekingen in rechte herstellen op dit gebied.

Robby Roeplall
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel