COLUMN: Verbazingwekkend

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 Februari 2019 14:00

Voor mij lezen

Hier enkele dingen die je niet zouden moeten verbazen. Dat de zon elke dag opkomt, en wel in het oosten. Dat diezelfde zon elke middag weer ondergaat aan de andere kant- het westen. Dat als het regent er water van boven komt en dat er dan een boel straten onderlopen. Dat als je bruine bonen eet en daarbij gemberbier drinkt, je dicht bij een wc wil blijven. Dat als je je planten geen water geeft, ze dood gaan. En zo zijn er tigduizend dingen die je niet verbazen, die vanzelfsprekend zijn.

Wat je ook niet zou moeten verbazen, omdat het intussen vanzelfsprekend is: dat de regering vandaag A zegt en morgen beweert dat ze nooit A heeft gezegd. Dat de regering zegt dat iets niet waar is; en dat enkele dagen of weken of maanden erna het wel waar blijkt te zijn. Het is bijna aandoenlijk, al die mensen die zich heel erg druk maken en ergeren en storen en verontwaardigd zijn over de onbetrouwbaarheid en het gebrek aan transparantie van de regering en haar leider.

Even aandoenlijk zijn de halfslachtige pogingen uit het regeringskamp om ons, publiek dat kan denken en Nederlands kan verstaan en begrijpen, te willen laten geloven dat wij plotseling de taal niet machtig zijn. Aandoenlijk ook dat minister Moes nog steeds niet heeft begrepen dat als je namens deze regering een openbare mededeling moet gaan doen in een supergevoelige zaak, je nooit in definitieve, stellige bewoordingen moet spreken, maar altijd een slag om de arm moet houden om jezelf te beschermen, en altijd de bron van je informatie moet vermelden. Dus zeg nooit: 'het is niet waar'; zeg 'ik heb het de minister van Financien/President/Meneer Limburg gevraagd en zij hebben het volgende gezegd: ...' .

Ook niet verbazingwekkend: dat de regering de paniek op de valutamarkt onder andere in de schoenen schuift van de mensen die van tevoren hadden gemeld dat er iets te gebeuren stond met meneer Gersie en daartegen adviseerden. Want als er onrust is, dan is dat, volgens het NII, echt alleen omdat men de regering een hak wil zetten naar de verkiezingen toe. En dus echt niet omdat de regering gewoon consequent onbetrouwbaar blijkt te zijn geweest, en nog steeds ons niet de informatie geeft die kan maken dat wij inderdaad niet ongerust zullen worden. Over waarom meneer Gersie het veld moest ruimen bijvoorbeeld. Zodat wij die informatie zelf kunnen beoordelen en op basis daarvan zelf de conclusie kunnen trekken of we ongerust moeten zijn of niet.

De klucht bereikte wat mij betreft haar voorlopig hoogtepunt met het interview gepubliceerd in dWT  met de ex-governor van de centrale bank, meneer Goedschalk. Hilarisch om uitgerekend Goedschalk, de man van de vrije pers (gelddrukpers bedoel ik uiteraard), het bewind van ex-governor Hoefdraad met de grond gelijk te zien maken. Want hij vindt dat meneer Gersie, toen hij de job overnam, een situatie van 'monetaire ontwrichting' aantrof. Suriname heeft alle deskundigheid op monetair gebied nodig, riep Goedschalk nog, en ik vroeg me even af of: 1. Hij solliciteerde en 2. Ik blij zou zijn als ik Gersie was, om zo door Goedschalk geprezen te worden. Fasten your seatbelts, is het enige wat ik u kan aanraden- it is going to be a bumpy ride.

gangadwt@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel