Bousaid waarschuwt tegen versoepeling monetair beleid

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 Februari 2019 11:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De regering maakt dezelfde fout van 2014 door de easy way out te kiezen voor haar financieringsproblemen. In plaats dat gekozen wordt voor sanering van de overheidsuitgaven en subsidies worden afgebouwd, gaat zij juist de andere kant op. Zo concludeert de econoom Jim Bousaid naar aanleiding van recente ontwikkelingen met als dieptepunt het gedwongen ontslag van Glenn Gersie als governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Bousaid hield vrijdagavond in Grun Dyari een presentatie tijdens een bijeenkomst van de NPS.

De regering maakt volgens hem de klassieke fout door haar financieringstekorten te willen dekken door bij de moederbank aan te kloppen voor leningen omdat vermoedelijk andere bronnen waaronder internationale financiering moeilijker beschikbaar worden. Gersie moest het veld ruimen omdat hij volgens Bousaid niet zou willen meewerken aan versoepeling van het monetaire beleid. Bousaid hekelde dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een dikbetaalde buitenlander als adviseur heeft die hem notabene verkeerd adviseert.

"We kunnen toch niet toestaan dat dit soort mannen komen beslissen wat wij in dit land doen? We hebben Surinamers nodig die competent zijn en den man lai. Die hun hart op de juiste plaats hebben en die gratis willen werken", aldus de econoom. Hij waarschuwde voor de desastreuze effecten die monetaire financiering zal hebben voor het land. Als voorbeeld wees hij op de lening van augustus/september 2015 die Hoefdraad als nieuwe minister van Financiën bij de Centrale Bank nam kort na zijn aantreden.

Met dat geld werden leveranciers en ondernemers alsook banken die schatkistpapier hadden gekocht terugbetaald. Het aflossen van het schatkistpapier noemde Bousaid "een grote blunder". "Je kreeg dus monetaire financiering van monetair neutrale schatkistpapier van de banken". Nog geen drie maanden na deze blunder moest de Surinaamse dollar worden gedevalueerd. In plaats dat gekozen wordt voor sanering van overheidsuitgaven en andere impopulaire maatregelen zoals verhoging van belastingen focust de regering op verkiezingswinst, wat volgens de inleider voor meer verarming in het land zal zorgen.

Hetzelfde staat weer te gebeuren meent Bousaid, enkel en alleen om de verkiezingen in 2020 te winnen. "Wij willen niet armer worden, daarom praat ik. En ik ga niet geïntimideerd raken door geen enkel communique om mijn mond te houden, omdat ik van het land hou", zei Bousaid verwijzend naar een communique van het NII waarin wordt aangevoerd dat hij met zijn publieke opmerkingen onrust probeert te zaaien.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel